Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena cu coborîre ecranată

 

Antena se plasează de obicei deasupra ultimului etaj al imobilului şi se conectează la radioreceptor printr-un conductor de coborîre ecranat, deci protejat contra perturbaţiilor prin ecranul metalic legat la pămînt (fig. 13). Nu prezintă importanţă dacă partea activă a antenei este sferică, in spirală sau formată dintr-un fir întins. Esenţială este montarea părţii active cît mai sus posibil.

Cablul de coborîre este bine să fie de un model special, cu un conductor central de cupru, înconjurat la o distanţă cît mai mare de un ecran metalic cilindric, care se conectează la pămînt. Acest gen de cablu nu este asemanator cu cablurile coaxiale obisnuite, cu impedanţa de 52—75 ohmi, deoarece prezintă o distanţă mai mare între conductorul central şi ecran, iar spaţiul dintre ele nu este ocupat cu material izolant compact, ci de un material cu structură alveolară, cu multe goluri de aer, ceea ce reduce considerabil capacitatea parazită între conductor şi ecran şi, respectiv, atenuarea curentului de radiofrecvenţă.

În mod obligat, ecranarea metalică a cablului se conectează la şasiul metalic (masa) al radioreceptorului, care, la rîndul său, este conectat obligatoriu la o priză bună de pămînt.

Antena cu coborîre ecranată 1


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top