Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Instalarea şi izolarea antenelor

 

Conductorul cel mai potrivit pentru antene este cel de cupru semidur, care nu prezintă inconvenientul cuprului obişnuit, fie chiar şi emailat, de a se întinde la tracţiune. Cuprul cositorit prezintă avantajul unei rezistenţe deosebite la factorii atmosferici.

Cablurile torsadate sau împletite nu sînt recomandabile, deoarece oxidarea superficială a conductoarelor împletite după o perioadă de timp izolează aceste conductoare unul de altul, transformînd traiectul original, drept, al curentului de radiofrecvenţă într-un traiect de elice, mai lung, ceea ce modifică uşor frecvenţa de lucru a antenei.

Diametrul conductorului ales depinde de distanţa dintre suporţi şi de tensiunea pe care o aplicăm conductorului. În general, diametre cuprinse între 1,5 şi 2,5 mm sînt cele mai potrivite.

În cazul în care sîntem obligaţi să aplicăm o tracţiune mecanică puternică antenei, vom folosi conductoarele de bronz fosforos, întrebuinţate în telefonie, care prezintă cea mai mare rezistenţă la alungire.

Izolarea antenei la extremităţi se face prin izolatoare de porţelan de care vom prinde cele două conductoare, ca în fig. 8 b, aceasta asigurînd menţinerea antenei chiar în cazul cînd unul din izolatoare se sparge.

În practică foiosim două pînă la patru izolatoare, pentru a obţine o bună izolare a antenei chiar şi în cazul depunerilor de zăpadă sau polei. La emisie, unde izolarea trebuie sa fie realizată corespunzător, vom folosi izolatoare Pyrex, de felul celor din fig. 8 c, avînd lungimea de 60-100 mm, montate cîte două sau trei, în serie, ceea ce va asigura o izolare corespunzătoare.

Legătura la suporturi se face folosind fie coarda gudronată, fie, pentru o mai mare siguranţă, conductor de cupru similar cu cel folosit la antenă, care va fi divizat în segmente mici prin montarea mai muitor izolatoare de porţelan.

Cablul de coborîre trebuie departat de ziduri sau alte obiecte înconjurătoare, iar introducerea lui în interiorul imobilului se va face prin intermediul unei pipe de porţelan, care străbate pervazul unei uşi sau al unui geam. Pentru cablul de coborîre putem folosi acelaşi conductor ca şi pentru partea orizontală a antenei sau cablu izolat în cauciuc, de tipul folosit la circuitele de înaltă tensiune din instalaţia electrică a autoturismelor.

Instalarea si izolarea antenelor 1

Pentru antenele destinate în exclusivitate radiorecepţiei este suficientă folosirea unui asemenea cablu, care elimină pipa de porţelan recomandată, putînd fi introdus direct prin rama de lemn a geamului.

Pentru a evita ca apa provenită de la ploaie să se prelingă pe cablul de coborîre pînă la pervazul străbătut, putem îndoi cablul de coborîre ca in fig. 9 a, sau monta pe cablu un disc de ebonită, ca în fig. 9 b.

Instalarea si izolarea antenelor 2


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top