Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antene pentru traficul de radioamatori

 

Carte publicata in Bucuresti, 1977 – Editura SPORT-TURISM – Autor: Ing. GHEORGHE STÃNCIULESCU

Cateva cuvinte din carte:

ropagarea undelor electromagnetice

Undele electromagnetice se propagã traversînd aerul, materialele izolante sau spaţiile dintre planete, cum o demonstreazã comunicaţiile radio şi de televiziune, ca şi reflexiile de pe Lunã sau Venus, ori recepţia semnalelor emise de sateliţii artificiali. Numai materialele bune conducãtoare de electricitate formeazã suprafeţe ce pot reflecta undele electromagnetice, oprindu-le din drumul lor.

În mod obişnuit propagarea undelor electromagnetice se comparã cu cea a cercurilor concentrice ce se formeazã la suprafaţa apei, în jurul punctului de cãdere al unei pietre, depãrtîndu-se de el. Aceastã imagine nu este corectã, dacã ţinem seama de faptul ca undele electromagnetice se propagă în spaţiu, care este tridimensional, sub forma unor sfere concentrice ce se măresc continuu. Prezenţa solului limitează acest fenomen şi îi dă un caracter emisferic (sub rezerva fenomenelor de reflexie provocate de sol).

Vom reţine analogia cu cercurile concentrice de la suprafaţa apei pentru a ne aminti de noţiunea de lungime de undă, care este distanţa dintre două creste ale ondulaţiilor succesive, şi cea de frecvenţă, corespunzînd numărului de creste ce trec prin dreptul unui reper fix într-un timp dat (în general pe durata unei secunde).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top