In general, exista numeroase montaje pentru incercarea si masurarea tranzistoarelor. Citeva scheme simple, accesibile oricarui radioamator, au fost prezentate cu ocazia descrierii metodelor de verificare a dispozitivelor semiconductoare. Vom descrie aici masurarea amplificarii tranzistoarelor cu aparate simple, deoarece nu toti radioamatorii dispun ele asemenea utilaje.
Un procedeu cu mult mai bun decit verificarea sumara a unui dispozitiv semiconductor il constituie, desigur, masurarea parametrilor si compararea lor cu valorile indicate in cataloage. Dar, in practica amatorilor, mai ales in cazul reparatiilor radioreceptoarelor, intereseaza numai daca tranzistorul este bun sau defect, proprietate carc nu se poate afla decit masurind urmatorii parametri in regim static, intr-un montaj cu baza comuna (vezi figura 96):
— ICBO curentul rezidual (de repaus) al jonctiunii colector-baza polarizata invers;
— ICEO curentul de colector-emitor;
— IEBO curentul de emitor-baza;
— Alfa N (an) = IC/IB < 1 coeficientul de amplificare de curent in scurtcircuit;
— Beta N (bn)= IC/IE < 1 coeficientul de amplificare de curent baza-colector (montaj cu emitor comun).
Relatiile dintre cei doi coeficienti alfa si beta sint urmatoarele:
aceste relatii sint foarte utile in practica pentru calcule aproximative atit in cazul tranzistoarelor pnp, cit si pentru cele npn. Dintre marimile de mai sus, care caracterizeaza performantele sau calitatea unui tranzistor, practic, pentru amatori este suficienta cunoasterea doar a doua marimi statice.
ICBO — curentul rezidual colector-baza, sau de repaus si mai este notat uneori Ico; valoarea acestui curent depinde de temperatura, de tensiunea colectorului si d.e calitatea jonctiunii (5… 20 uA).
alfa n (an) si beta n (bn) — coeficientii de amplificare in montaj cu baza, respectiv emitorul comun.
Curentul ICBO trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu valoarea indicata in catalog sau pe schemele din aceasta carte. Tranzistoarele cu un curent ICBO mai mare, fie ca functioneaza nemultumitor, fie ca se incalzesc, au un consum depasit de cel nominal stabilit prin rezistentele de polarizare, despre care se va mai vorbi la punctul urmator (metode de depanare — fig. 90, a).
In cazul determinarii coeficientului, de amplificare de curent an (fig 90, b) tranzistorul este alimentat cu un curent de 1 mA, prin rezistorul de 4,5 kOhmi, neglijindu-se rezisenta tranzistorului. In acest caz, curentul care trece catre colector este numeric egal cu an, iar curentul din circuitul de baza reprezinta pe 1 — an. Cunoscind aceste valori an si 1 — an se poate usor calcula bn—factorul de amplificare de curent BC. Cu aceste sumare indicatii se poate intelege mai usor functie narea celor doua tranzistormetre ce vor fi prezentate si care au fost experimentate cu succes.
Tranzistormelrul a carui schema este prezentata in figura 90,c masoara cele doua marimi ICBO si an la tranzistoare, precum si curentul in ambele sensuri la diode. Curentul ICBO se masoara atunci cind butonul B nu este apasat, iar amplificarea de curent cind este apasat. Tranzistorul de masurat se plaseaza cu terminalele in soclul CBE. Acest soclu poate fi confectionat din virfuri metalice de la rezervele de pixuri, sudincl in spatele panoului frontal firele de legatura ale montajului. Schema corespunde tranzistoarelor pnp din economie de comutatoare, dar pentru tipul npn se poate inversa doar polaritatea bateriei.
Devierea maxima a aeuliu instrumentului, va arata amplificarea de 200 (pe o scala gradata ca in figura 91, a) daca rezistorul R1 are 450 kOhmi, daca R2 are 225 kOhmi va arata 100, iar pentru R3 = 112,5 kOhmi va fi 50. Sint cele 3 rezistoare din montaj.
Instrumentul are sensibilitatea de 200 microamperi. Curentul invers (ICBO) se masoara in pozitia 1 si 2 a intrerupatorului, anume in pozitia 1 pina la 200 uA si in pozitia 2 pina la 2 000 uA (2 mA). In pozitia 3, 4 si 5 se masoara amplificarea tranzistorului pentru care este necesar sa se apese butonul B. In pozitia 3 se masoara amplificarea de 200, in pozitia 4 se masoara 100, iar in pozitia 5 —50.
Diodele se incearca in pozitia 1 a intreruptorului, intre bornele D si C. Intii se incearca curentul intr-un sens, apoi in celalalt, pentru care se inverseaza terminalele diodei. Rezistorul Rs este suntul instrumentului pentru limitarea curentului care trece prin instrument la 2 000 uA (2 mA). Valoarea suntului depinde de rezistenta interna a instrumentului si valoarea trebuie calculata dupa exemplele date la descrierea instrumentelor de masura. Tranzistometrul pentru tipul pnp si npn fara comutator, a carui schema este prezentata in figura 91, b, are o constructie simpla si ingenioasa, reusind sa faca aceleasi masurari ICBO si amplificarea in mod rapid, ceea ce este important cind se cauta un tranzistor corespunzator sau se sorteaza un numar mai mare de tranzistoare.
Operatiile do masurare sint simple:
— se verifica mai intii tensiunea bateriilor prin introducerea pentru un scurt timp, la oricare din socluri, intre bornele EC, a unui rezistor de 560 Ohmi. Daca acul indicator a instrumentului nu ajunge la capatul scalei, se inlocuiesc bateriile (2×3 V sau 4×1,5 V).
— ICBO se masoara prin introducerea tranzistorului in soclul pnp sau npn si se verifica indicatia dupa scala din figura 91.a. Gradatia 1 inseamna bun; 2 – satisfacator; 3 – defect.
Daca instrumentul nu arata nici o indicatie, jonctiunea este intrerupta; daca indicatia este la cap de scala, jonctiunea este in scurtcircuit.
Amplificarea de curent se masoara apasind butonul K si daca indicatia se mareste cu cel putin o gradatie fata de indicatia obtinuta la verificarea ICBO, tranzistorul este bun; daca nu indica nimic, jonctiunea este intrerupta. Tinind cont de indicatiile instrumentului se pot sorta perechi de tranzistoare pentru etajele de AF.
La masurarea tranzistoarelor nu se vor folosi instrumentr a caror sensibilitate (indicatia la cap de scala) este mai mare de 5 mA, intrucit sint prea putin sensibile. Aparatul trebuie alimentat strict cu tensiunea d.e 6 V, iar daca rezistorul de 680 Ohmi nu corespunde;, se introduce un rezistor de 560 Ohmi.
Articole din aceasi publicatie