Din partea Tehnium.org
Este clar ca situatia in care planeta se afla este una periculoasa si ingrijoratoare. Rapiditatea cu care acest coronavirus se raspandeste este incredibila si faptul al momentul acestui articol sunt peste 350 mii de oameni infectati cu aproape 16 mii morti, este destul ingrijorator. Romania astazi are 433 de cazuri si 5 decese si desi pare ca numerele sunt scazute, in perioada urmatoare lucrurile o sa evolueze intr-o directie pe care poate toti nici macar nu vrem sa ne gandim (in special din punct de veder al economiei).
Cum Tehnium.org este un website creat pentru a acoperii subiecte din domeniul tehnicii in general si a electronicii in particular, ar fi interesant de facut o colectie de articole, scheme, proiecte si in general lucrari in domeniul electronicii care ar putea fi utile in perioada urmatoare si in special in perioada dupa oprirea/incetinirea raspandirii acestui coronavirus.
Astfel va invit sa dati curs la discutii in sectiunea: Intrebari si raspunsuri in special idei la ce poate ajuta in viitorul apropiat. Ideal ar fi sa incepem sa facem o colectie de articole, scheme, proiecte pe grupe de idei care sa contriubie la crearea unor produse eventual care sa ne ajute si care sa imbunatateasca viata in perioada de revenire a economiei.
Personal ma gandesc la:
- Proiect pentru sisteme panouri solare si eoliene. Sistemul complet si modular ce trebuie conectat la o matrice de panouri solare pentru generarea si conversia energiei electrice (redresoare, invertoare, controllere, tracking). Viziunea mea este ca sigur energia electrica o sa fie foarte importanta la revenirea economie si orice guvern cu viziune ar trebuii sa dea drumul la energii alternative si curate pentru mediu. Plus ca ar fi timpul sa putem sa montam fiecare acasa sisteme (omologate) care pot sa livreze energie in retea si astfel contribuim toti.
- Proiecte pentru “baterii de hidrogen’. Aici idea este la energie curata pentru automobile si nu numai. Cum stim cam toti pe internet se vorbeste de foarte mult timp de faptul ca masinile pot sa mearga pe apa si mult mai putina benzina. Insa acest generator de hidrogen poate fi folosit si la alte generatoare de curent care pot sa compenseze cu idea de mai sus.
- Monitorizarea calitatii aerului, solului si a apei. Aici ma refer in principal la sistem de senzori conectatea in retea si care sa furnizeze date fie live fie regulat, astfel ca putem sa luam decizii care pot influenta nivelul de trai si nivelul de sanatate. Acesti senzori ma gandesc ca ar fi sisteme intergrate sau separate, care de exemplu monitorizeaza sa zicem nivelul de poluare in orase sau care monitorizeaza calitatea apei la robinet si care ar ajuta la identificarea problemelor in societate si eventual eliminarea problemelor care de multe ori toti ne intrebam daca trebuie sa nu avem grija mai mare (de exemplu: este buna apa de la robinet, chismele, fantani, etc. pentru consumul casnic regulat sau este curat aerul din zona unde locuiesc sau nu?). Aici pot sa intre si sisteme de alterta pentru dezastre naturale si de asemenea statii meteo. Poate si detector de radiatii si detector de monitorizarea campurilor magnetice.
- Locuinte pasive si mai sigure. Aici ma gandesc de exemplu la proiecte care sa eficientizeze consumul de energie termica (gaz pentru cei care au centrale), controlul nivelulul de CO2, automatizarea utlizatorilor electronici (adica cei care nu sunt folosit sunt scosi din functiune automat), protectie si paza automatizate. Poate chiar pana la controlul vocal si case “smart” care sa detecteze prezenta si sa se auto configureze in functie de persoanele prezente. Controlul luminii fara intrerupator.
- Internetul. Aici ma gandesc la aplicatii care se conecteaza la internet si cu care poti sa accesezi informatii de pe internet fara neaparat sa ai un calculator tot timpul deschis. De exemplu: un contor pentru vizualizari numarul vizitatori a unui site sau a unui canal video sau transmitere de telemetrie in legatura cu senzorii mentionati mai sus la punctul 3. In general in domeniul IoT.
- Domeniul medical unde poate sa intre si produse la purtator (wearable tech), dar folosirea tehnologie pentru sanatate. De exemplu folosirea lampilor un ultra rosu pentru vindecare sau folosirea generatoarelor de O3 sau folosirea tehnologiei de vibratii/frecvente, etc.
- Hobby si laboratorul de lucru. Categoria este aceasta acopera proiecte la lucruri utilein laborator si care ajuta la construirea altor produse. Surse de alimentare, echipament de masurare laborator, mici automatizari (keyless entry, telecomenzi), eficientizarea energiei electrice (joule thief), etc. Aici pot sa intre si echipamente de prelucrare, CNC-uri, printere 3D, etc. Ar fi interesant si circuite pentru autovehicol: detectie proprietar, geolocatie, sistem de logare date (viteza, timp), etc. Pentru ca folosim calculatorul foarte multe, circuite care sa ne usureze munca la calculator.
- Comunicare si radio. Sistem pentru comunicare in caz de urgenta sau telemetrie din zone izolate, repeatere utile (date si voce), monitorizarea urgente in caz de dezastre, etc. Un exemplu interesant la care am lucrat personal monitorizarea umiditatii din sol si controlul automat al sistemului de irigatie (nu doar local ci si remote prin radio).
- Agricultura si cresterea animalelor. Sisteme de irigatie smart, la fel si sistem de iluminat, sisteme inteligente de stabilirea recoltarii, automate de hrana/apa, controlul temperaturii, etc.
Acestea sunt doar cateve idei care sper sa va dea si voua subiecte de gandit. Daca vreti sa contribuiti intrata pe sectia Intrebari si raspunsuri si postati acolo. Sectia functioneaza ca un forum minimal si are toate functionalitatiile necesare.