Condensatoarele fixe ceramice, styroflex si cu hirtie se verifica in ceea ce priveste starea fizica a terminalelor, a suprafetei rezistenta de izolatie intre electrozi cu ajutorul unei punti de masurat capacitati (vezi punctul 2 din capitol).
Verificarea condensatoarelor in montaj, daca sint conectate cu diferite circuite conductoare, nu se poate face decit dupa deconectarea unui terminal al condensatorului.
Strapungerea sau scurtcircuitarea condensatorului se constata cu ohmmetrul, care va indica o rezistenta egala sau apropiata de zero. O strapungere partiala va avea o valoare oarecare de la citiva ohmi pina la citeva mii de ohmi.
(Submultiplii microfaradului 1 uF = 1 000 nF = 1 000 000 pF = 900 000 cm; 1 uuF = 1 pF; 1nF = 1 000 pF = 1 muF).
Condensatoarele electrolitice in stare buna prezinta la ohmmetru o deviatie brusca a acului indicator (respectind polaritatea) datorita incarcarii sale din bateria instrumentului. Din caracterul si marimea deviatiei acului indicator se pot trage unele concluzii asupra calitatii condensatorului respectiv.
Inlocuirea condensatoarelor ceramice, styroflex si cu hirtie se face utilizind piese cu aceleasi caracteristici. Se recomanda urmatoarele:
— nu se vor intrebuinta condensatoare cu hirtie la decuplarea in gama UUS, deoarece au inductanta proprie mare;
— condensatoarele cu hirtie pot fi inlocuite cu condensatoare styroflex de aceeasi valoare a capacitatii si tensiunii de lucru;
— linia sau semnul care marcheaza unul din terminale se va conecta la masa sau la punctul mai rece din montaj;
— condensatoarele styroflex pot fi inlocuite cu condensatoare ceramice si invers, numai la variatii mici de temperatura in circuite (mai ales la circuitul oscilant local pe US); nu se recomanda astfel de inlocuiri in blocul UUS, deoarece condensatoarele styroflex au o inductanta proprie (0,01 … 0,03 pH) si produc variatii de frecventa;
— verificarea electrica a condensatoarelor ceramice de decuplare mai mari de 20 uF se efectueaza dupa ce se dezlipeste de pe montaj un terminal sau doua (daca sint duble), in cazul ca ohmetrul indica o valoare scazuta (de ordinul KOhmi) a rezistentei de izolatie a condensatorului ceramic inseamna ca este strapuns.
Condensatoarele variabile pot prezenta scurtcircuite care se verifica electric cu ohmmetrul. Scurtcircuitarea lamelelor rotorului cu ale statorului se remediaza prin indreptarea cu ajutorul unui cutit avind lama de 0,3 mm, fara a deconecta condensatorul din montaj. Daca rotorul se misca greu, se spala cu tetraclorura de carbon, de asemenea si sistemul de angrenaj, dupa care. se ung cu vaselina neutra.
Bobinele de radiofrecventa se verifica vizual asupra terminalelor (daca nu sint rupte) si asupra continuitatii infasurarilor pe diferite game. Repararea bobinelor care au terminalele rupte consta, in dezlipirea sirmei si lipirea la contactul respectiv. Daca sirma este de tip lita se dezizoleaza la o flacara de alcool sau cu varful ciocanului de lipit pe o pastila de aspirina folosind apoi ca decapant colofoniu (saciz).
Transformatoarele pot prezenta defecte ca ruperea terminalelor, intreruperea infasurarilor, precum si scurtcircuite intre spire si straturi. Determinarea spirelor in scurtcircuit. Se poate aprecia (lupa valoarea curentului de mers in gol, care devine exagerat de mare, ceea ce duce la incalzirea excesiva a bobinajelor. Se vor stringe in prealabil tolele spre a reduce curentul de mers in gol.
Verificarea transformatoarelor de iesire se poate face tot cu ohmmetrul, fara a fi demontate. In conditii normale, primarul transformatorului de iesire nu trebuie si depaseasca 1 kOhmi, iar secundarul 1 fi, altfel inseamna ca bobinajul respectiv este intrerupt. Repararea se executa prin demontare, scoaterea tolelor si rebobinare.
Articole din aceasi publicatie