Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Limitatorul de amplitudine

 

In radioreceptoarele moderne, ce functioneaza combinat cu semnale MA si MF, ultimul etaj din AFI trebuie sa functioneze ca amplificator de FI la receptia semnalelor cu MA si ca limitator de amplitudine (LA) la receptia semnalelor cu MF. Limitatorul de amplitudine are rolul de a elimina modulatia de amplitudine parazita a semnalului MF amplificat la intrare, astfel incit ia iese sa se obtina semnal, fara modulatie de amplitudine (se elimina astfel o buna parte din zgomote si paraziti), pastrind insa modulatia de frecventa utila (fig. 43).

Avantajele cunoscute ale emisiunilor cu MF sint sporite de limitatorul de amplitudine, care pe linga ca suprima modulatia parazita de amplitudine ce insoteste undele cu MF datorita fie perturbatiilor, fie etajelor amplificatoare din radioreceptor, mentine si puterea de iesire constanta, chiar daca amplitudinea semnalelor aplicate la intrare variaza in limite largi. LA este un etaj care nu influenteaza forma semnalelor ale caror nivele la iesire se afla sub un prag de limita.

Limitarea la receptoarele cu MA se poate face prin reglajul automat al amplificarii (RAA) in etajele RF si FI, astfel incit purtatoarea la intrarea in detector sa ramina cit mai constanta, la o variatie importanta de amplitudine la intrarea in receptor. In mod similar, la radioreceptoarele cu MF reactia negativa asupra modulatiei de amplitudine a semnalului poate fi aplicata, prin filtre convenabile, in AFI, insa sistemul prin RAA are o eficienta redusa si de aceea se utilizeaza numai impreuna cu un etaj limitator.

Etajul limitator cu tranzistor din figura 43 permite o limitare a curentului si a tensiunii de colector pentru ambele alternante.Limitatorul de amplitudine 1R3, R4, R5, C4, R6, C6 constituie ansamblul de elemente care asigura polarizarea bazei tranzistorului, stabilizarea cu temperatura si filtrul pentru tensiunea de alimentare. O valoare mai mare a lor mareste tensiunea de polarizare (Ic creste), creind pericolul de strapungere a jonctiunii baza-emitor, iar prin valori mai mici se reduce tensiunea de polarizare (Ic scade), amplificarea scade, odata cu ea si raportul semnal/zgomot, in schimb cresc distorsiunile de intermodulatie.

D1(EFD 115) este dioda care asigura o functionare stabila a etajului la semnale de nivel mare prin limitarea alternantei negative.

R1, R2 formeaza un divizor de tensiune prin care dioda D1 este polarizata in mod convenabil. Cresterea lui R2 si micsorarea lui R2 are ca efect micsorarea pragului de limitare. Cresterea lui R1 si micsoarea lui R2 are ca efect cresterea pragului ele limitare.

C2 este condensatorul de decuplare la masa a rezistorului Rx. O valoare mai mare afecteaza functionarea, iar o valoare mai mica influenteaza sensibilitatea etajului.

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top