Articole electronica, kituri, scheme
Electronistul (supliment)

Osciloscop cu doua spoturi (adaptor)

   In cele ce urmeaza se prezinta un chopper simplu care transforma un osciloscop cu un spot intr-unul care poate vizualiza simultan doua semnale.

Portite G1 si G2 sunt comandate in contratimp transmitand alternativ la iesire semnale de pe intrarile IN1, respectiv IN2. Sunt necesare precautii ca pe intrari sa nu se aplice semnale mai mari ca amplitudine decit valoarea tensiunii de alimentare.

Frecventa oscilatorului de comanda care contine doua invertoare (I1 si I2) provenite dintr-o capsula CMOS tip 4069 se regleaza prin intermediul rezistentei semireglabile R2. Domeniul de frecventa se alege din comutatorul S (S deschis = frecventa inalta; S inchis = frecventa joasa). Exista si alte aplicatii ale montaiului printre care se aminteste realizarea unei sirene bitonale pentru alarmare.

Circuitul este ireversibil prin aceea ci un semnal aplicat la borna OUT poate fi distribuit prin cele doua cai IN1 si IN2 catre doua amplificatoare. In acest caz in locul inversorului I3 se conecteaza un comutator care conecteaza punctul A la masa sau la (+).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top