Articole electronica, kituri, scheme
Aparate de masura

Testor pentru tranzistoare

   

Inainte de plantarea componentelor intr-un montaj electronic se recomanda testarea lor indiferent daca au fost utilizate in alte montaje experimentale sau se afla in ambalajele originale sigilate. Un testor rapid pentru tranzistoarele de intalta frecventa este descries in cele ce urmeaza. Pot fi verificate toate tipurile de tranzistoare inclusive FET-uri cu poarta dubla.

Principul se bazeaza pe introducerea componentei supuse masuratorii in circuitul unui oscillator cu cuart. O parte din semnalul generat este cules prin intermediul unui condensator de 5pF si aplicat unui detector cu dublare de tensiune. Nivelul este indicat de instrumental cu snsibilitatea de 50μA.

In functie de nivelul semnalului putem aprecia factorul de amplificare, frecventa de taiere, etc. Cu ajutorul comutatorului K1 se selecteaza pozitia corespunzatoare tipului de transistor bipolar (PNP sau NPN), iar din K2 clasa tehnologica (FET sau bipolar).

Deoarece frecventa de oscilatie este destul de mare (20MHz) se recomanda realizatea unui montaj ingrijit cu conexiuni scurte si componente de buna calitate.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top