Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radioreceptoare cu superreactie pentru UUS

 

Sint aparatele preferate de catre radioamatori, deoarece permit realizarea unor performante surprinzatoare cu un numar mic de piese. Astfel, programele transmise in banda undelor ultrascurte pot. fi receptionate cu un montaj simplu, cum este cel din figura 19. Cei ce doresc o auditie mai puternica pot monta in locul castilor un etaj amplificator si un difuzor.

Bobina se realizeaza pe o carcasa de material plastic cu diametrul de 6 mm; L1 are 9 spire asezate spira linga spira, iar L2 are 2,5 spire. Distanta intre L1 si L2 este de 0,5 mm. Ambele bobine se fac din sirma de cupru cu diametrul de 0,8 mm. Socurile S1, S2 si S3 se realizeaza pe carcase diferite din sirma de cupru cu diametrul de 0,6 mm.

Prin modificarea tensiunii de polarizare a bazei tranzistorului, cu ajutorul potentiometrului de 2 MOhmihmi se variaza nivelul reactiei dincolo de limita obisnuita, in apropierea pragului de ac.rosaj, pina ce apar oscilatii superaudibile care amplifica, semnalul si deci se intareste auditia. Pentru a varia aceasta tensiune cu o frecventa supraaudibila se utililizeaza un oscilator local.

Schema bloc, a unui etaj demodulator cu superreactie (fig. 19, b) este compusa dintr-un demodulator cu reactie si un oscilator local de frecventa supraaudibila (>20 kHz).

Radioreceptorul cu superreactie poate demodula semnalele cu MF (300 kHz) din banda de UUS. Pe acest principiu se construiesc radioreceptoare speciale pentru gama UUS cu superreactie sau adaptoare UUS compuse, dintr-un etaj de RF si un etaj demodulator cu superreactie, etajele de AF fiind cele ale receptorului la care se cupleaza adaptorul.

Radioreceptoare cu superreactie pentru UUS 1

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top