Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radioreceptor cu amplificare directa cu trei trairzistoare (1V2)

 

Aparatul din figura 14 are in plus, fata de montajele anterioare, un etaj amplificator de; radiofrecventa. Receptia se poate face fie cu o antena exterioara (A1), fie cu o antena cu ferita (A2). Caracteristic este circuitul de intrare, la care acordul pe frecventa postului receptionat se, realizeaza cu circuit ui oscilant LCV cuplat inductiv cu bobina Lc care transmite oscilatiile pe baza tranzistorului T1. Circuitui LCV nu este cuplat direct in circuitul bazei T1 ci prin intermediul bobinelor cuplate L si Lc, montaj care confera o buna selectivitate, ceea ce nu se poate obtine cu montajul din figura 13.

Semnalul postului selectat, prin circuitul LCV este aplicat, intre baza si emitorul tranzistorului T1 a carui polarizare se face prin rezistorul R1.

La bornele circuitului oscilant L1C1, care foraieaza sarcina etajului ARF se va obtine semnalul MA amplificat de primul tranzitor T1. Circuitele LCV si L1C1 au rotoarele condensatoarelor Cv si C1 pe acelasi ax, lucrind astfel in regim de rezotanta, ceea ce conduce la o amplificare maxima, pentru RF.

Radioreceptor cu amplificare directi cu trei trairzistoare (1V2) 1

Semnalul este transmis prin condensatorul C2 grupului detector de amplitudine D, C3 si Pv si aplicat prin condensatorul de cuplaj C7 pe baza tranzistorului T2, din etajul preamplificator de AF. Reglajul de amplificare este relizat prin potentiometrul Pv, polarizarea bazei lui T2, se face prin R2, iar sarcina etajului o constituie rezistorul R3.

Semnalul audio cules din colectorul lui T2 se aplica prin condensatorul de separatie C4 etajului final, pe baza lui T3, care este polarizata prin rezistoarele R4 si R6. Grupul de filtrare R5C5, decupleaza acest etaj de precedentele, evitind eventualele reactii pozitive care produc oscilatii nedorile traduse prin fluieraturi in receptor. Condensatorul C9 elimina componentele de RF sosite pe diferite cai la etajul final. Transformatorul Tr constituie sarcina etajului final si adapteaza impedanta difuzorului la cea de iesire a eajului final pentru un transfer optim de putere catre traductorul de sunet.

Pe baza celor expuse pina aici, cit si a indeiniuarii capatate, se recomanda cititorilor sa treaca pe schema din figura 14 valorile aproximative ale pieselor montajului din cele observate la schemele precedente si eventual sa incerce construirea radioreceptorului. Aceasta constituie o buna practica inainte de a trece la receptoarele superheterodina.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top