Cel mai simplu receptor radio este format dintr-o antena, o priza de pamint, un circuit acordat, un detector si o casca (fig. 5). El are o selectivitate scazuta, nu are amplificare si se foloseste numai la receptia in casca a emisiunilor locale. Fara antena si o buna priza de pammt, un receptor cu detectie nu poate functiona.
Rezultate mai bune clccit in cazurile din figura 5, b, c, d se pot obtine eu montajul din figura 5e,care contine in plus o bobina si un condensator variabil de acord; Receptorul nu foloseste sursa de alimentare, de aceea se va acorda atentie antenei, care trebuie sa aiba conductor de lita si o lungime de minimum 20 m, sa fie bine izolata si degajata la inaltime de obiect ele din jur. Priza de pamint va fi legata la conducta de apa sau calorifer sau de o teava metalica de 1 m infipta in pamint, avind legatura care duce ia receptor sudata.
Analiziiid elementele si functionarea receptorului cu detectie, se stie ca antena are rolul de a colecta energia undelor electromagnetice produse de postul de radioeinisie. Tensiunea indusa in antena este. transmisa bobinei L care impreufta cu condensatorul Cv fonneaza un circuit oscilant a carui frecventa se modifica prin intermediul condensatorului variabil Cv pina la rezonanta cu frecventa circuitului oscilant a postului de emisie, cind intensitatea receptiei devine maxima. Bobina L contine 90 de spire (pentru unde medii) cu priza la spira 50 sau 300 spire cu priza la spira 150 (pentru unde lungi).
Grosimea sarmei va fi, de 0,3… 0,5 mm izolata cu bumbac, matase sau email, iar diametrul carcasei de 20…30 mm. Rolul circuitului de intrare (CI) este acela de a alege postul dorit prin schimbarea pozitiei antenei in A1 sau A2.
Inaltimea efectiva a antenei, o caracteristica importanta a acesteia, notata prin coeficientul he, difera de inaltimea reala h a antenei, din cauza prezentei pamintului si a diferitelor obstacole vecine ei.
Antena verticala (fig. 6a) de lungime mai mica decit Lambda/4 va avea he = 0,5 h. Daca antena se continua cu o portiune orizontala (fig. 6b), he creste si apare efectul de directivitate al antenei, efect care favorizeaza receptia undelor radio pe directia respectiva.
Antenele pe bara de ferita (fig. 6c) au permeabilitatea magnetica mare astfel incit prin concentrarea liniilor de forta magnetice ale undelor radio sint mai sensibile la cimpul electromagnetic. inaltimea efectiva a antenei pe ferita este
unde fx depinde de raportul l/d.
Plasarea bobinei se face la distanta 1/4 de la capatul barei de ferita pentru a avea o buna eficacitate. Antena in forma de dipol (fig. 6d) este folosita pentru undele ultrascurte, fiind necesara orientarea ei pe directia postului emitator.
Semnalul de radiofrecventa (RF) modulat cu semnalul de AF nu ar putea fi auzit daca nu ar fi detectat (demodulat), prin intermediul diodei de detectie D. Semnalul de RF parazitar este condus la pamint prin condensatorul de 4700 pF; iar cel de AF este transformat de casca in sunet.
Montajul din figura 7a contine doua diode cu germaniu, pentru dublarea tensiunii de RF, prin detectarea ambelor alternante ceea ce conduce la insmarea lui si la cresterea intensitatii auditiei.
Conectarea diodelor se va face tinind cont de polaritatea indicata pe schema. De asemenea, se va constata ca daca antena este mai scurta, receptia optima se va face pe borna A1, iar o antena normala la mediana A2. Datele si valorile pieselor sint aceleasi ca la montajul din figura 5e, diodele fiind de tipul EFD 107.
Receptorul cu reglarea sensibilitatii si selectivitatii prezentat in schema din figura. 7b; contine in plus, fata de schemele anterioare, un potentiometru de 10 kOhmi, pentru alegerea prizei optime a circuituluide intrare L1 care se cupleaza cu circuitul de acord compus din L2 si CV. Avantajul sistemului consta in faptul ca este independent de frecventa, cu potentiometiul putindu-se regla comod sensibilitatea, selectivitatea si intensitatea receptiei. Montajul merita a fi experimentat in vederea constatarii unor performante realizate doar de radioreceptoarele superheterodina.
Articole din aceasi publicatie