Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Radiodepanare ABC

 

Cuvintul “depanate”, inlocuit uneori cu sinonimul sau “reparare”, avind aproximativ acelasi sens, presupune inlaturarea unei defectiuni ori stricaciuni.

Sinonimia intre cele doua cuvinte insa nu concorda perfect, deoarece ,,a depana” obliga repunerea in functiune la parametrii initiali a mecanismului sau aparatului respectiv, nu numai refacerea, corectarea sau remedierea defectului in cauza, ea in cazul “repararii”. Cu alte cuvinte, operatia de depanare nu este o munca minora, mai ales cind se efectueaza pe aparatura electronica, ajunsa azi la un grad inalt de complexitate si diversificare.

Tineretul manifesta un interes deosebit pentru aceasta ramura tehnica, ceea ce reflecta curiozitatea si dorinta lui de a intelege, de a se apropia, inca din frageda copilarie, de instalatiile si agregatele care constituie penlru ei un continuu miraj.

Desigur ca repararea radioreceptoarelor este executata in general de tehnicieni cu studii de specialitate si pasiune pentru practica meseriei. Dar mai exista inca multi amatori, de diferite virste, atit din rindunle tineretului, cii si printre adulti, care desi nu cunose deloc sau cunosc prea putin bazele radioelectronicii, doresc sa afle, chiar cu aproximatie, locul, natura si cauza deranjamentului produs in aparatul lor si, daca se poate, ar dori sa si inlature acest defect. Acest fapt nu este surprinzator aici se dezvaluie dorinta justificata a amatorului de a-si pune in practica cunostintele sale teoretice si tehnice, deprinderea, indeminarea si talentul sau, fie in executarea unui nou montaj, competitiv cu cele pe care ie produce industria, fie sa intervina pentru remedieri sau modificari intr-uri montaj realizat de catre altcineva. Si intr-un caz, si in alhd, succesul da satisfactie amatorului.

Din practica s-a constatat ca o dificultate fundamentala la depanarea unui radioreceptor o constituie necunoasterea de catre amatori a schemei de principiu si a rolului fiecarei piese din montajul respectiv, la care se mai adauga uneori o oarecare neindeminare datorita lipsei de experienta.

Practica a mai dovedit ca depanarea unui aparat de radioreceptie dureaza adesea mai mult timp decit operatia de reparare in sine. Trebuie retinut faptul ca depistarea locului, naturii si Gauzei unui deranjament al radioreceptorului este o operatie delicata, care se face metodic, cu rabdare, pe baze stiintifice. De altfel, o butada a radioamatorilor spune “Un bun depanator este acela care stie nu numai sa lipeasca piese radio, ci si unde sa le lipeasca”.

Defectele radiorcceptoarelor cu tranzistoare, mai greii de descoperii decit cele ivite in radioreceptoarele cu tuburi, pol avea la crrigitie cauzele cele mai variate, fiind necesar a se recurge la mijloace di fa ite Pentru delimitarea locului unde s-au produs. Progresul extrem de rapid ai industriei electrotehnice si electronice din tara noastra a condus la realizarea a numeroase tipuri de radioreceptoare tranzistorizate cu performante ridicate, precum si de piese si componente electronice de radio si televiziune intr-o gama larga. De aceea, rolul depanatorului devine si mai dificil in fata schemelor si montajelor acestor aparate atit de diferite.

Prezenta carte este destinata activitatii tinerilor radioamatori individuali, cit si a celor grupati in cercuri scolare sau radiochtburi, ca a.n mic ghid pentru descoperirea si remedierea defectelor tipice nu prea complicate, ce se pat produce in radioreceptoarele cu tranzistoare.

Alaturi de alte lucrari de specialitate, publicate in tara noastra, lucrarea de fata restringe domeniul preocuparilor la “depanarea radioreceptaardar cu tranzistoare”, care, dupa cum se constata din cuprinsul sau, pune accentul pe cunoasterea functiunii elementelor active si pasive ale circuitelor, pe citirea si comentarea schemelor unor radioreceptoare fabricate in tara, cu particularitalile si reglajele respective, pornind de la cele mai simple piua la cele stereofonice.

Sint prezentate, de asemenea, metodele optime de reparare si reacordare, tinind cont de aparatura de control si masurare aflata in dotarea majoritatii amatorilor in scopul orientarii cit mai rapide asupra locului deranjamentului, in functie de simptom, sint prezentate citeva liste cuprinzind natura, cauza ii remediul deranj ar,textelor celor mai frecvente.

Pentru ca amatorul sa dispuna de cit mai midie elemente teoretice si tehnice in activitatea sa de depanare a radioreceptoarelor, sint prezentate pe scurt unele date informative radiotehnice si exemple de calcul simplu, precum si cateva sfaturi utile. De asemenea, pentru un studiu teoretic mai aprofundat in final a fost indicata o bibliografie selectiva.

Autorul spera ca aceasta lucrare, prin textul si ilustratia adecvata, sa constituie un material ajutator na numai tinerilor radioamatori care cunosc principiile de baza ale raaiotelmicii, ci si amatorilor incepatori care cunosc relativ putine elemente de radiotehnica,. stimulandu-le interesul pentru o cunoastere mai temeinica a acestui domeniu al electronicii.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top