Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Elemente fabricate in industrie

 

Se fabrică tipuri diferite de elemente uscate şi semiumede. Notările lor convenţionale se compun din cifre şi litere. Prima cifră arată dimensiunile elementului. Pentru notarea celei mai mici dimensiuni, deci, a celei mai mici capacităţi, se înscrie cifra 1; elementele cu dimensiuni maxime sînt notate cu cifra 6. După cifră urmează litera C, care înseamnă că elementul este uscat, sau litera B pentru elementele semiumede. Apoi urmează o literă care caracterizează limitele de temperatură în care poate funcţiona elementul. Cu litera Jl sînt notate elementele „pentru vară”, care pot funcţiona. la o temperatură între -20 şi +60°C. Pentru iarnă există elemente rezistente la frig, notate cu litera X. Aceste elemente funcţionează la temperaturi între -50 şi +40°. In sfîrşit, se mai fabrică şi un al treilea tip de element, notat cu litera Y, adică elemente universale, care pot funcţiona la temperaturi între -50 şi +60°C. La sfîrşitul notării elementului figurează o cifră care indică -capacitatea elementului în Ah.

De exemplu, notarea 3C — II —30 înseamnă că elementul este de tipul cu dimensiunea a treia, este uscat, pentru timp de vară, adică lucrează la o temperatură între —20 şi +60° şi are o capacitate de 30 Ah.

Elementele cu cea mai mică dimensiune (notate cu cifra 1) au o capacitate de aproximativ 3 Ah, iar elementele notate cu cifra 4 au o capacitate pînă la 37 Ah. Toate elementele uscate au o f.e.m. iniţială de 1,5 V şi o tensiune finală de 0,7 V. Elementele uscate nu trebuie păstrate în stare de nefuncţionare înainte de întrebuinţare mai mult de un an, în caz contrar, nu este garantată capacitatea lor de lucru. Totuşi, chiar în cazul cînd un element este păstrat în asemenea condiţii mai puţin de un an, are loc o oarecare scădere a capacităţii, dar nu mai mult decît cu o treime.

Toate elementele descrise mai sus sînt utilizate la alcătuirea bateriilor de încălzire a tuburilor de radio. In afară de aceasta, se fabrică în mod special pentru încălzirea tuburilor de radio, baterii uscate de tip BHC (baterie uscata pentru incalzire) – 100 care au forma unor blocuri compuse din 12 elemente uscate legate în paralel. F.e.m. iniţială a unui astfel de bloc este de 1,5 V, capacitatea este de 100 Ah, iar curentul de descărcare maxim de 150 mA.

Elementele cu depolarizare cu mangan-aer se fabrică de două tipuri şi anume: 3C—MBA şi 6C—MBA. In aceste notări, prima cifră ne arată numărul convenţional care caracterizează dimensiunea elementului, iar literele reprezintă prescurtarea cuvintelor „uscat, cu depolarizare de mangan-aer”. Elementele de primul tip au o capacitate de 45 Ah şi un curent de descărcare maxim de 130 mA ; elementele de cel de al doilea tip au o capacitate de 150 Ah, iar curentul maxim de descărcare ajunge pînă la 250 mA.

In ultimul timp se fabrică baterii de încălzire de tip BHC—MBA —500, care se compun din patru elemente 6C—MBA legate în paralel. Aceste baterii au o capacitate de aproximativ 500 Ah şi un curent de descărcare maxim pînă la 0,5 A. Se mai fabrică şi ba-terii de tipul BHC—MBA—130 şi BHC—MBA —400 ; aceste baterii au o capacitate de 130 respectiv, 400 Ah.

Note Tehnium.org: Am inlocuite litere din alfabetul rus cu litere din alfabetul romanesc deci descrierile de mai sus poate nu reprezinta numarul de produs correct.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top