Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Legarea elementelor in paralel (baterie)

 

La capitolul I ne-am ocupat de legarea In serie a elementelor, la care f.e.m. totală creşte de atîtea ori cîte elemente sînt legate. In cazul legării în seriecurentul de descărcare maxim şi capacitatea rămm aceleaşi ca şi la un singur element. Dacă, de exemplu sînt legate în serie patru elemente şi fiecare are o f.e.m. de 1,5 V, o capacitate de 8 Ah, iar curentul de descărcare maxim este de 100 mA, întreaga baterie va avea o f.e.m. de 6 V, o capacitate de 8 Ah şi un curent de descărcare maxim de 100 mA. Legarea în serie a elementelor este folosită în cazurile cînd este nevoie de o f.e.m. mare.

Mai rar se întîlneşte legarea în paralel, unde polii pozitivi ai tuturor elementelor sînt legaţi împreună, formînd polul pozitiv al bateriei, iar polul negativ aî bateriei se obţine prin legarea polilor negativi ai tuturor elementelor (fig.63). La legarea elementelor în paralel, f.e.m. totală a bateriei nu se măreşte, în schimb însă se măreşte capacitatea şi curentul de descărcare maxim. Deaceea, legarea în paralel este folosită atunci cînd este nevoie de un curent de descărcare mai mare şi de o capacitate mai mare decît a unui singur element.

32. Legarea elementelor in paralel (baterie) 1

Să presupunem, de exemplu, că trei elemente cu o f.e.m. de 1,5 V, cu capacitate de 20 Ah şi un curent de descărcare maxim de 200 mA, sînt legate în paraleL Bateria obţinută va avea o f.e.m. de 1,5 V, o capacitate de 60 Ah şi un curent de descărcare maxim de 600 mA.

De cele mai multe ori este folosită legarea mixtă, la care se măreşte f.e.m., capacitatea şi curentul de descărcare maxim. In acest caz, se leagă de obicei în paralel ctîeva grupe de elemente, iar în fiecare grupă sînt legate în serie atîtea elemente, de cîte este nevoie pentru a obţine f.e.m. necesară. Numărul total al grupului în paralel este determinat de valoarea necesară a curentului de descărcare maxim. Astfel, dacă este nevoie de o baterie cu o tensiune de 4 V şi cu un curent de descărcare de 200 mA, dar avem elemente cu un curent de descărcare maxim de 100 mA, în acest caz este nevoie de şase elemente care vor fi legate în două grupe în paralel, cîte trei elemente legate în serie în fiecare grupă. In acest caz, f.e.m. a bateriei va fi de 4,5 V, iar de la baterie se va putea obţine un curent de 200 mA (fig. 64). In general, este bine ca bateriile să fie formate din elemente legate în serie şi să aibă un curent de descărcare suficient. Numai în cazul cînd este nevoie de un curent şi de o capacitate mai mari, se recurge la legarea mixtă. In afară de aceasta, conectarea elementelor su-plimentare, după principiul legării mixte, poate fi folosită la, ridicarea tensiunii bateriei, dacă elementele :s-au descărcat prea mult.

32. Legarea elementelor in paralel (baterie) 2

In timpul cînd o baterie cu legare mixtă a elementelor nu se află în funcţiune, se recomandă ca grupele legate în paralel să fie desfăcute una de alta, “întrucît datorită unei oarecari diferenţe în mărime a f.e.m., o grupă se poate descărca în altă grupă.

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top