Tensiunea se notează cu litera U sau u şi este a doua mărime fundamentală care caracterizează fenomenele electrice. Pentru ca printr-un conductor să treacă un curent electric, adică pentru ca electronii să se deplaseze dealungul conductorului, este nevoie ca la capetele acestui conductor să avem două stări electrice diferite sau, după cuiri se obişnuieşte să se spună, potenţiale electrice diferite. La un capăt trebuie să e- xiste un exces de electroni, iar la celălalt capăt o cantitate insuficientă. Tensiunea caracterizează tocmai această deosebire între stările electrice, adică diferenţa între potenţialele pe care le au capetele conductorului. Se poate spune că tensiunea este cauza circulaţiei curentului electric. Curentul trece prin conductor atunci cînd există tensiune.
La fel, gazele şi lichidele se deplasează şi ele din- tr-un loc cu o presiune mai mare, în alt loc cu o presiune mai mică, adică numai cînd există o diferenţă de presiune. Căldura trece de la un corp la altul, numai dacă aceste corpuri au o temperatură diferită.
Unitate de măsură a tensiunii este voltul, care se notează cu litera V. In afară de aceasta, se întrebuinţează şi unităţi mai mici şi anume : milivoltul (mV), adică 1/1 000 V şi microvoltul (|uV), adică 1/1 000 000 dintr-un volt; se mai întrebuinţează şi o unitate de măsură mai mare şi anume : kilovoltul (kV) egală cu 1 000 V.
In reţelele electrice de iluminat, tensiunea este de 127 V sau 220 V, iar în liniile electrice de înaltă tensiune, care pleacă de la centralele electrice, tensiunea este de sute de kV. In antena aparatului de radiore- cepţie se creează, sub acţiunea undelor care vin de la un post de radio îndepărtat, o tensiune care este numai de cîţiva uV.
Articole din aceasi publicatie