Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Masurarea tensiunii

 

Tensiunea este măsurată cu ajutorul unor aparate care poartă denumirea de voltmetre. In scheme, a- ceste aparate se reprezintă ca şi ampermetrele, iar în interiorul cercului se scrie litera V (fig. 3).

5. Masurarea tensiunii 1

Voltmetrul este folosit la măsurarea tensiunii, adică a diferenţei de potenţial electric dintre două puncte oarecare. De aceea, bornele voltmetrului vor fi conectate totdeauna la cele două puncte între care trebuie măsurată tensiunea. Astfel, în fig. 3 este reprezentată conectarea voltmetrului pentru măsurarea tensiunii dintre punctele A şi B ale conductorului prin care trece curentul.

La conectarea voltmetrului trebuie să respectăm aceleaşi reguli de precauţiune ca şi la conectarea ampermetrului. Nu este îngăduit, de exemplu, să folosim un volt- metru cu o scală de 10 V la măsurarea unei tensiuni necunoscute, care s’ar putea întîmpla să fie cu mult mai mare de 10 V şi să deterioreze aparatul. De asemenea, trebuie acordată o mare atenţie conectării corecte a polilor, dacă aceştia au notaţia scrisă pe ei.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top