Articole electronica, kituri, scheme
Hobby

Indicator de nivel

   

Indicatorul de nivel este destinat vizualizării mărimii vîrf la vîrf/medii a unei tensiuni de audiofrecvenţă (VU-metru) sau a unei tensiuni continue. Gama de 28 dB (39 mV … 1 V) a tensiunii de intrare este împărţită in trepte de 4 dB, ca in tabel. O particularitate a acestui indicator este vizualizarea tensiunii sub formă de bară luminoasă sau ca punct luminos mobil, la alegere.

FUNCŢIONARE

În figura 1 este prezentată schema electrică a indicatorului. Pe intrările inversoare ale comparatoarelor se aplică tensiunile de referinţă, obţinute chiar din tensiunea de alimentare cu ajutorul divizorului R1 … R9. Cu comutatorul K1, in poziţia “bară”, porţile P1 … P7 primesc nivel LOW pe intrările comune, deci vor avea HIGH la ieşire; porţile P8 … P15 devin inversoare, la ieşirile lor apărînd negate nivelurile logice de la ieşirile comparatoarelor.

De exemplu, pentru o tensiune cuprinsă intre 100 şi 158 mV vom avea la ieşirile comparatoarelor nivelurile logice LLLLLHHH (de sus in jos pe schemă), deci ieşirile porţilor P8 … P15 vor indica HHHHHLLL LED-urile, fiind conectate cu anodul la +5 V, se vor aprinde pentru nivel LOW pe ieşirile porţilor. Pentru exemplul prezentat, vor fi aprinse LED6 – LED8, celelalte fiind stinse.

La trecerea comutatorului K1 pe poziţia “punct”, pe bara COM apare ţensiunea +5 V, ceea ce determină porţile P1 … P7 să lucreze ca inversoare. Astfel, dacă ieşirea unui comparator este in starea HIGH, poarta care comandă LED-ul de pe nivelul imediat inferior va avea LOW pe intrare, deci HIGH la ieşire, LED-ul respectiv fiind aşadar stins.

Pentru exemplul anterior, la iesirile porţilor P1 … P7 avem HHHHHLL. Pe celelalte intrări ale portilor P8 … P15 avem LLLLLHHH, deci la iesiri vom obtine HHHHHLHH, adică va fi aprins doar LED6. Tensiunile continue pozitive se aplică in punctul A, iar cele de audiofrecvenţă prin intermediul detectorului format din D1, D2, C1, C2. Se poate vizualiza valoarea vîrf la vîrf sau valoarea medie a semnalului de audiofrecvenţă variind capacitatea condensatorului C2 între 0.33 μF şi 4.7 μF.

INDICAŢII CONSTRUCTIVE

Pe lîngă decuplările uzuale pentru circuitele TTL, se vor decupla obligatoriu comparatoarele cvadruple βM339 cît mai aproape de pinul 3. Sensibilitatea montajului fiind ridicată, se impune şi decuplarea tensiunii de referinţă cu condensatorul C3.

După cum se observă din schema electrică, indicatorul are o structura expandabilă, necesitînd pentru inca 4 LED-uri un circuit integrat βM339 şi două circuite CDB400E.

O interesantă aplicaţie a indicatorului descris este utilizarea sa ca

indicator de nivel de inregistrare, pentru care va lucra parţial ca indicator punct luminos, iar la niveluri superioare nivelului maxim admis ca indicator bară luminoasă.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top