Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Scheme de receptoare superheterodină

 

Realizarea unui receptor superheterodină, oricât de simplu, necesită din partea radio constructorului însuşirea principiului de funcţionare arătat anterior şi deprinderi practice în lucrul cu circuitele de radiofrecvenţă.

Aceste receptoare sînt net superioare tuturor schemelor prezentate până acum şi au următoarele avantaje:
— selectivitate foarte bună, asigurată de folosirea unui număr mare de circuite de radiofrecvenţă acordate;
— sensibilitate ridicată, datorită amplificării mari caire se face în mai multe etaje, cît şi folosirii principiului de recepţie superheterodină;
— stabilitate în funcţionare foarte bună ;
— gamă de frecvenţe mare (UL, UM, US, UUS) ;
— manevrare uşoară etc.

In schemele receptoarelor superheterodină acordul simultan al circuitelor (de intrare şi al oscilatorului) se face cu ajutorul unui con-densator variabil dublu.
Pentru obţinerea unor performanţe superioare sînt necesare reglaje numeroase, pretenţioase.

Radio constructorul trebuie să ştie că performanţele receptorului construit depind în primul rând de corectitudinea cu care este făcută alinierea circuitelor de acord şi celelalte reglaje şi apoi de calitatea construcţiei. Astfel, o sensibilitate maximă se obţine pentru un acord precis al tuturor circuitelor acordate, iar selectivitatea va depinde în plus şi de calitatea bobinelor circuitelor, adică de modul de execuţie.

In continuare se prezintă o schemă simplă de receptor superheterodină, care poate fi construită uşor sub formă normală sau miniaturală.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top