Articole electronica, kituri, scheme
Hobby

Testor pentru telecomenzi in IR

 

Articol publicat in revista RET

În ultimii ani a devenit tot mai frecventă utilizarea telecomenzilor în infraroşu, atât pentru aparatura audio-video-TV (inclusiv receptoarele pentru transmisie prin satelit) cât şi pentru utilizări casnice (variatoare de lumină, uşi automate pentru garaj). Toate aceste telecomenzi au la bază emisia unui fascicol de raze infraroșu ca tren de impulsuri, care pentru receptor semnifică un anumit cod. Se poate întâmpla ca aceste telecomenzi să nu funcționeze uneori, ceea ce este foarte neplăcut datorită unor defecte devenite deja clasice: defectarea unui LED – infraroșu, a tranzistorului de comandă, a cristalului de cuarț (mai ales dacă telecomanda a fost scăpată pe jos), sau pur si simplu bateria de alimentare foarte uzată. Defecțiunea circuitului integrat care formează codul este o problemă care apare foarte rar (la telecomenzile neprotejate, prin inversarea polarităţii bateriei).

Montajul, pe care vi-l propunem spre realizare, permite o verificare simplă şi rapidă; se confirmă astfel utilizatorului (sau depanatorului) faptul că următoarele elemente funcționează corect: LED-urile de emisie în infraroşu, tranzistorul de comandă, cristalul de cuarţ, tastatura, bateria. Codul emis poate fi de orice fel, testorul fiind “insensibil” la structura trenului de impulsuri infraroşu pe care îl recepţionează, în acest fel putând lucra cu toate tipurile de telecomenzi existente.

Schema electrică este foarte simplă. O diodă fotosensibilă în domeniul infraroşu este polarizată invers şi recepţionează radiaţia emisă de telecomanda care se testează. Primul etaj cu T3 asigură o amplificare în tensiune foarte mare. Din colectorul lui, impulsurile ajung la T2, acesta fiind pus în conducţie proporţional cu amplitudinea semnalului de intrare. Prin R3 se încarcă condensatorul C2 în circuitul de colector al lui T2. Prin R2 este comandat T1. În momentul când tensiunea pe C2 depăşeşte pragul de deschidere a joncţiunii BE a lui T1, acesta intră în saturaţie şi alimentează LED-ul.

Alimentarea se realizează cu o baterie de 9V. Datorită valorilor utilizate pentru componente, montajul este destul de insensibil la sursele de infraroşu “domestice”. Totuşi, pentru a nu perturba măsurătorile, este preferabil să se evite apropierea unui bec cu incandescenţă, de montaj, în timpul testărilor.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top