In situaţia în carc radioconstructorul are aparatură de măsură (cumpărată sau împrumutată) va putea executa măsurători precise, exacte. Dar tot atît de mare este bucuria unui radioconstructor cînd aparatele vor fi realizalte de el sau vor fi folosite metode cu ajutorul cărora sînt substituite aparatele de verificare complexe.
Intr-un aparat radio nou construit trebuie montate numai piese verificate. Iniţial se face un control exterior pentru a vedea dacă piesele au defecte mecanice, scurtcircuite între plăcile condensatoarelor variabile, etc. Apoi se trece la verificarea pieselor din punct de vedere electric.
Verificarea continuităţii circuitelor. Această verificare arată dacă între borna de intrare şi borna de ieşire ale unui circuit există o continuitate, respectiv o rezistenţă oarecare a cărei valoare nu este necesar să o cunoaştem ca mărime.
In funcţie de natura circuitului, respectiv a pieselor care compun circuitul (rezistenţă, condensator, etc.), va trebui realizat şi dispozitivul de verificare. Astfel, pentru verificarea unui circuit cu rezistenţă mică se poate folosi un dispozitiv ca cel din figura 27.
Dispozitivul este constituit dintr-o sursă de alimentare, un buzer şi bornele de conectare ale circuitului. Sursa de alimentare poate fi o baterie de lanternă de 4,5 V. Buzerul este format, de regulă, dintr-o sonerie de mici dimensiuni (fără clopot), care funcţionează la o tensiune de 6 volţi. In lipsa unei sonerii se poate utiliza un beculeţ de 3,5 volţi tip scală radio. Dacă dorim să construim un buzer, literatura de specialitate oferă un mare număr de scheme şi soluţii.
Verificarea continuităţii unui cordon de alimentare se poate face, de exemplu, cu ajutorul schemei din figura 28 a sau b (ca dispozitiv de verificare, notat în figura 28 cu V, se va folosi dispozitivul din figura 27).
După cum se vede din figura 28 a, cordonul de alimentare se verifică unind cu un conductor capetele c, d şi conectând capetele o şi b la dispozitivul de verificare. Funcţionarea
buzerului confirmă continuitatea circuitului, deci faptul că cordonul de alimentare (pe ambele fire) este bun.
In situaţia în care prima verificare nu dă continuitatea circuitului este necesar să se procedeze ca în figura 28 b. Aici capătul a al circuitului 1 este introdus la borna a a aparatului de verificai şi capătul c al circuitului 1 la borna b a aparatului de verificat. In mod asemănător se va proceda şi cu circuitul 2.
Verificarea circuitelor cu rezistenţă mare sau cu capacitate în serie se va executa cu ajutorul unui dispozitiv ceva mai complex, dar uşor de realizat (fig. 29).
Sensibilitatea acestui dispozitiv poate fi variată cu testorul I şi prizele transformatorului, înainte de a face verificarea circuitului este necesar să stabilim valoarea prizei de transformator folosite în funcţie de valoarea pieselor din circuit. Această schemă este întrebuinţată pentru verificarea circuitelor cu rezistenţă mare, precum şi a circuitelor cu capacitate în circuit.
Articole din aceasi publicatie