Articol publicat in revista RET
Circuitele integrate din seria ISD 10xx (1012, 1016 sau 1020) sunt specializate pe digitizarea sunetului, fiind foarte utile pentru generarea mesajelor vocale; lungimea maximă a mesajului este specificată prin ultimele două cifre: 1012 – 12 secunde, de exemplu.
Montajul propus spre realizare face posibilă ”programarea” acestor circuite, deci înregistrarea mesajelor audio.
Față de schema de catalog, schema alăturată mai include şi circuitul cu tranzistorii T1 si T2, care activează LED1 pe perioada înregistrării. Acesta este util deoarece, în modul de lucru “Record”, circuitul ISD 10xx citeşte ”silenţios”.
Alimentarea montajului se realizează cu o tensiune stabilizată de +5V, curentul consumat fiind mai mic de 100 mA.
Realizarea practică nu este dificilă. Microfonul utilizat este de tip ECM (cu electret), cu două fire, iar difuzorul poate fi orice model, cu impedanţa 8 … 32 Ω. Circuitul integrat va fi montat pe un soclu cu 28 de pini. Dacă montajul este corect realizat, funcţionarea este garantată la punerea sub tensiune. Manevrarea comutatoarelor se realizează astfel: pentru a “programa” integratul, mai întâi se alimentează, apoi se trece S1 pe înregistrare, iar S2 pe ON. LED1 se aprinde şi porneşte înregistrarea mesajului audio, oprindu-se după timpul specificat, când LED1 se va stinge.
Pentru a citi un integrat ISD 10xx, se alimentează montajul, se trece S1 pe redare, apoi S2 pe ON. Dacă integratul este deja alimentat şi doriţi redarea semnalului înregistrat (“verify”), se trece S1 pe redare, apoi S2 pe OFF şi ON.
Microfonul şi difuzorul pot rămâne conectate tot timpul, deoarece integratul validează amplificatoarele după modul de lucru în care se află, deci nu este nici un pericol de reacție (zgomot, efect laser etc.).
Un integrat ISD 10xx odată înregistrat poate păstra informația, fără a fi alimentat, o perioadă de minim 10 ani.
Datasheet pentru circuite: