Sunt elemente radio care au în construcţia lor un dielectric ce prezintă o rezistivitate foarte mare. Condensatoarele se deosebesc între ele după dielectricul folosit (aer, ceramică, sticlă, polistiren, electrolit, etc.) sau după modul lor de construcţie (fixe, variabile etc.).
La folosirea condensatorului este necesar să se ţină seama de unii parametri ai acestuia, cum sînt :
— capacitatea nominală reprezintă valoarea reală a capacităţii şi se marchează pe corpul condensatorului. Valoarea capacităţii condensatorului înscrisă pe corpul său poate avea o toleranţă de ± 5%, ±10%, ±20% ;
— tensiunea nominală este valoarea tensiunii continue ce poate fi aplicată în permanenţă la bornele condensatorului. Lucrând cu această tensiune se asigură o durată de serviciu îndelungată (circa 10.000 ore) condensatorului. Dacă pe lângă tensiunea continuă se aplică şi o componentă variabilă, atunci suma dintre valoarea tensiunii continue şi valoarea de vârf a tensiunii pulsatorii nu trebuie să depăşească tensiunea nominală.
Condensatoarele fabricate în R.S.R. se marchează după codul internaţional al culorilor, prin benzi colorate numerotate de la 1 la 4. (fig. 21) ; cele de fabricaţie străină se marchează şi prin puncte colorate.
Astfel, un condensator marcat cu benzile : I
— maro, II — albastru, III — portocaliu, IV
— roşu are următoarea valoare : 16.000 pF, cu o toleranţă de +/- 2%.
Lipsa celui de al patrulea inel sau punct înseamnă o toleranţă de fabricaţie de +/- 20%. Uneori pe condensator se va găsi şi un al cincilea inel sau punct pentru marcarea tensiunii de lucru. La condensatoarele fabricate în R.S.R., în funcţie de construcţia acestora, marcajul este : CC — condensator ceramică ; CM — condensator styroflex ; CH — condensator de hîrtie ; CE — condensator electrolitic.
Condensatoarele variabile sînt construite din plăci de aluminiu, unele fiind fixe, iar altele mobile, montate pe un ax. Prin introducerea plăcilor de pe ax între plăcile fixe, capacitatea condensatorului se măreşte şi invers. Pe timpul folosirii condensatorului trebuie avut grijă ca forma şi distanţa dintre plăci să nu fie modificate, prin aceasta schimbîndu-se valoarea nominală a capacităţii.
Articole din aceasi publicatie