Articole electronica, kituri, scheme
Ceas

Ceas electronic

 

Schema electrica propusa are la baza demultiplexarea codului logic furnizat de CIP-ul unui ceas de mana, realizand astfel translatarea de la afisajul LCD la afisajul cu LED-uri.

Acest procedeu are avantajul ca elimina palpairea suparatoare a cifrelor ce apare in cazul translatarii directe. Spre deosebire de schema publica in TEHNIUM nr.1/1989, aici nu mai este necesara modifiarea afisajelor.

Descrierea functionarii

  1. Ceasul este alimentat independent de la orice baterie de 1.5V, iar iesirile de “DATA” si “MOD” sunt scoase la distanta cu cablu ecranat si protejate cu condensatorii de 100 nF.
  2. Liniile de la 2 la 12 care definesc segmentele cifrelor sunt aplicate prin intermediul rezistentelor de 1.5Mohmi catre comparatorii M339. La iesirea acestora vom avea un cod de semnale TTL pe care il aplicam la intrarile DATE ale circuitului LATCH CDB475.
  3. Liniile 1 si 13 funrnizeaza semnale care sunt in concordanta cu “ANOZII” afisajului LCD. Acestea sunt amplificate de cate un grup de trei tranzistoare cuplate galvanic ce asigura la iesirea lor semnale TTL pe care l vom aplica intrarilor de “ZAVOR” ale circuitului LATCH CDB475. La iesirea acestuia vom aveam acum fiecare segment al afisajului cu LED-uri, obtinut prin memorarea formei semnalului fiecarui segment fata de un anod si data de celalalt.
  4. In continuare “BUFFERELE” cu colector in gol CBD417 asigura iesirea de putere (max. 15V/40mA) pentru afisajul cu LED-uri VQE24-D
  5. La disparitia tensiunii de retea deci a alimentarii cu 5Vcc, ceasul va continua sa functioneze din alimentarea cu bateria proprie de 1.5V.
  6. Toate legaturile cu CIP-ul sunt realizate prin intermediul unor rezistoare de 1.5 Mohmi pentru a nu inflenta functionare ceasului prin consumul exterior.
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Victor Drapaca
Victor Drapaca
2 years ago

Recomand.
Schema e perfect functionala desi are o mica eroare de scriere la alimentarea de +15V (ar trebui pus 5V). Eu nu am avut rabdare sa fac cablaj. Am realizat ceasul pe cablaj de test. In locul cicuitelor 7475 am folosit 74174 (cate 6 bistabile/capsula). Mi-a iesit ca in poza atasata. (Am pus mai multe led-uri multicolore care clipesc alternativ la secunda – este deranjant voi renunta la ele.)
BAFTA!

Ceas03.jpg
back to top