Articole electronica, kituri, scheme
Automatizari

Semnalizator de nivel

 

Semnalizatorul de nivel indica situatiile limită, adică semnalizează printr-un LED situaţia in care nivelul lichidului depaşeşte nivelul de sus NS şi prin alt LED situatia in care nivelul lichidului scade sub nivetul de jos NJ. De asemenea, semnalizatorul actionează, in cele doua situatii, un releu care poate fi folosit, pentru avertizarea acustică sau optica la distantă.

Montajul se alimentează de la tensiunea de 24 Vcc. Să presupunem că nivelul apei este sub nivelul de jos. In acest caz, tranzistorul T2 este polarizat si este in conductie, in timp ce T1 si T3 nu sunt polarizate. In momentul in care apa depăşeşte nivelul NJ, are loc polarizarea lui T3 prin divizorul rezistiv din bază (R3 şi R4); acesta, intrind in saturatie, duce la blocarea tranzistorului T2 şi deci LED-ul D4 care era aprins se stinge, tranzistorul T1 fiind in continuare nepolarizat. Deci cind apa se află intre nivelul NJ şi NS, nu este aprins nici un LED si nici releul nu este actionat. Cind nivelul apei depăşeşte nivelul sus NS. are loc polarizerea tranzistorului T1 care, intrind in conducţie. pune sub tensiune LED-ul D3, indicind situatia in care apa a depaşit nivelul sus NS. Deci daca apa se afla sub nivelul NI, indica LED-ul D4, iar daca apa depaseste nivelul de sus indica LED-ul D3 in ambele situatii este pus sub tensiune releul Re de 24 V, care prin contactul sau functionand la 220 V realizeaza semnalizarea dorita a depasirii limitelor.

Transformatorul de relea este de mica putere şi se poate realiza prin reboblnarea la circa 22 V a unui transformator de sonerie.

Lista de piese

Tr1 – transformator retea;
D1, D2 – lN4001
D3, D4 – LED-uri
C1 – 1 000 μF/40 V
C2, C3, C4 – 0.1 μF
P1, P2 – 1 MΩ
R1 – 5.6 kΩ; R2 – 10 kΩ; R3 – 3.9 kΩ; R4 – 27 kΩ;
Re – releu 2200 Ω/24 V, tip “Electromagnetica”
T1, T2 – BD140, T3 – BC177

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top