Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Pisica electronica

 

Examinind schema de principiu se observa ca oscilatorul RC cu retea dublu T, echipat cu tranzistorul T3, genereaza semnalul care, dupa amplificarea in cele doua etaje de audiofrecventa formate cu ajutorul tranzistoarelor T4 si Ts, se va auzi in difuzorul de 8 ohm/0,1 W. Amplitudinea semnalului generat depinde de tensiunea care se aplica bazei prin rezistenta de 180 Kohmi.
Semnalizatorul optic format din tranzistoarele T6 si T7 si beculetele tip lupa Lt si L2 de 2,2 V/0,18 A primeste semnalul de comanda prin rezistenta de 150 Kohm.

“Inima ” care comanda mieunatul si clipirea ochilor este multi- vibratorul echipat cu tranzistoarele Tt si Ta. Acesta genereaza impulsuri care se succed la intervale foarte scurte. Fiecare impuls generat de multivibrator prin dioda Dx incarca condensatorul electrolitic de 20 microfarazi. La disparitia impulsului, tensiunea de la bornele condensatorului incepe sa scada dupa o lege exponentiala, tensiunea descarcindu-se prin rezistenta de 43 Kohm, care sunteaza dioda Dj si prin rezistenta echivalenta C — E a tranzistorului T2.

Aceasta tensiune, de forma mai putin obisnuita, care apare la bornele condensatorului de 20 microfarazi se aplica, prin rezistenta de 180 Kohm, la baza tranzistorului T3 si prin rezistenta de 150 Kohm, la baza tranzistorului T6.

Amplificatorul de audiofrecventa lucreaza in asa-numitul regim “cu punct de functionare variabil” sau clasa A variabila. Curentul de colector al tranzistorului final T5 se stabileste, in repaus, la 2—3 mA, prin marirea sau micsorarea rezistentei de 470 Kohm. Cind apare un semnal, o parte din tensiunea alternativa de la iesire este redresata de dioda D2 si se aplica prin rezistenta de 33 Kohm la intrarea amplificatorului marind polarizarea si deplasind punctul mediu de functionare astfel, incit semnalele alternative amplificate sa nu fie distorsionate.
Rezistentele sint de 0,25 W.

Condensatoarele sint ceramice, produse de I.P.R.S.

Tranzistoarele folosite sint:


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top