Articole electronica, kituri, scheme
Amplificator

Amplificator de 25 W

   

Articol publicat in suplimentul Electronistul

Supliment: 50 scheme electronice si montaje practice

Un amplificator de putere interesant se va descrie in cele ce urmeaza. Poate furniza o putere de 25W pe o sarcina de 8Ω daca alimentarea se realizeaza de la o sursa dubla de ±25Vcc.

La intrare s-a prevazut un amplificator operational tip 741 prin intermediul caruia se comanda dubletii finali. Alimentarea circuitului integrat se realizeaza prin intermediul a doua tranzistoare (T1 si T2) montate ca repetoare pe emitor. In acest fel se limiteaza tensiunea la valoarea de ±15V datorita stabilizatoarelor parametrice realizate cu R5D1 si R7D8.

Schema prezinta doua cai de reactie negative, prin intermediul rezistoarelor R10 si R3. Amplificarea globala a montajului este de 20dB, fiind data in principal de raportul R3/R1.Pentru imbunatatirea raspunsului la salturile tranzitorii si a maririi stabilitatii s-a prevazut celula R16C3 in paralel cu difuzorul.

La punerea in functiune se va avea grija de polarizarea in repaus a tranzistoarelor finale. Daca curentul de repaus depaseste 30mA se va schimba cate un grup antiparalel din diodele D2 … D5 prin sortare, astfel incat caderea de tensiune sa vina mai mica.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top