Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Stilou electronic de receptie in joasa frecventa

 

Colectivul nostru, urmarind sa realizeze un aparat de transmitere si receptionare la distanta stabilita “fara fir” a unor mesaje in fonie sau telegrafie, a initiat experiente repetate de provocare si receptionare a fenomenului de inductie electromagnetica in interiorul unei spire. Astfel, treptat marindu-se diametrul si forma spirei, s-a constatat ca analizind spira cu diametru mic de 5—15 m, iar diametrul mare la 50—100 m, oscilatiile electromagnetice aplicate ei, primesc un efect de raspindire aproape uniforma, in interiorul acesteia. S-a constatat, de asemenea, ca intensitatea lor este accentuata in apropierea curbelor mai strinse ale spirei. Pentru simplificarea instalatiei si pentru dirijarea in ” plan ” a oscilatiilor electromagnetice, spira a fost inlocuita cu o bucla.

Legat de cele de mai sus, datorita tensiunii reduse din bucla, a slabirii intensitatii cimpului oscilatiilor din interiorul ei (invers proportional cu marimea lungimii si a spatiului cuprins de aceasta) a fost necesar ca “sistemul receptor” deosebit de sensibil sa fie capabil de a alimenta intrarea unui miniamplificator tranzistorizat. Acest element 1-a constituit “bobina receptoare “, care are aproximativ 10 000 spire, sirma email cu diametrul de 0,05 mm, bobinata pe miez de ferita, la diametrul de 5—8 mm.

O dificultate am intimpinat-o si cu “prepararea” bateriei de alimentare de 3 V, deoarece ” stiloul” nostru dispunea de un spatiu foarte redus.
in viitorul apropiat, folosirea Iui in domeniul telefonic, in medicina, precum si in telecomanda intr-un spatiu strict controlat este sigura. Utilitatea multipla a acestui ” stilou ” este indicata de schema.

Un aspect de asemenea interesant alaturi de celelalte intrebuintari il constituie posibilitatea reglarii volumului semnalelor receptionate prin inclinarea aparatului fata de planul buclei, fapt care poate demonstra fonic cresterea volumului oscilatiilor electromagnetice pina la unghiul de perpendicularitate a stiloului fata de planul buclei.
Folosindu-se un cadru in locul buclei, sau mai multe bucle asezate in planuri suprapuse sau cu intersectie, posesorul “stiloului” poate urmari transmiterea semnalelor conform planurilor respective.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top