Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Panou cu 5 aparataje electronice

 

Ansamblul panoului este format din:
1. tablou de comanda si control;
2. lampa de bord;
3. metronom electronic;
4. generator de audiofrecventa:
5. amplificator tranzistorizat.

Panoul (tabloul) de comanda si control contine difuzorul, sursa principala de baterii, un aparat simplu cu redresor si lampa de neon, folosibil la controlul aproximativ al inductantelor, rezistentelor si capacitatilor, o serie de bucse de contact, care conform schemei, prin folosirea cheii ” x ” pot conecta sau deconecta difuzorul pentru metronom, amplificator, generator s.a.

Pentru asocierea functionarii amplificatorului cu “stiloul” electronic” este absolut necesar sa eliminam de pe panou cheia ” x ” si la bucsele situate sub becul de neon sa conectam ” bucla ” conform cu lungimea si datele indicate in schema “stiloului”. in cazul, ca bucla este prea scurta si volumul amplificatorului este prea mare, transformatorul de iesire al amplificatorului “tr-2″ provoaca oscilatii paraziatare, care pot fi anulate prin reducerea volumului potentiometrului ” P “.

Pe panoul de comanda (stinga-jos) este situat intrerupatorul lampii mobile de bord. Metronomul electronic cu “Pas” reglabil este util la desfasurarea numeroaselor concursuri de telegrafie, “Vinatoare de vulpi ” s.a.

Generatorul de semnale de audiofrecventa ajuta la initierea in constructii, la invatarea alfabetului Morse cit si la depanarea unor montaje.

Amplificatorul propriu-zis, cu exceptia metronomului ce functioneaza independent, armonizeaza functionalitatea aparatului de pe panou, putind in caz particular provoca oscilatiile e.m. de joasa frecventa in bucla transmitatoare ” Stiloului electronic”.

Pentru fonie, s-a ales un microfon telefonic excitat de un mic element de 1,5 V cuplat prin transformator, cu raport de 1/5, astfel s-a putut obtine o amplificare de calitate.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top