Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Fotomat

 

Acest dispozitiv electronic este destinat pentru stabilirea si dozarea automata a timpului de expunere la marirea fotografiilor alb-negru si color. Deci aparatul regleaza automat timpul de expunere si mentine temperatura constanta a substantelor chimice. Astfel, asigura conditiile esentiale, fara de care nu este posibila realizarea unei imagini perfecte a fotografiei.

Aparatul este construit cu tuburi si nu cu tranzistori. Alimentarea aparatului se face de la retea, cu un consum al tuburilor foarte redus. Prezinta siguranta in functionare, ceea ce in cazul tranzistoarelor nu intotdeauna se poate realiza. Functionarea fotomatului — o parte a triodei ECC-85 lucreaza ca automat. Montajul este un releu de timp. Automatizarea completa propriu-zisa s-a realizat prin inlocuirea potentiometrului de 1—5 MOhmi, prin comutarea intrerupatorului nr. 1 de pe pozitia “M” (stinga) pe pozitia “A” (dreapta) cu fotorezistenta.

Fotorezistenta este de fapt un semiconductor care schimba conductibilitatea electrica, adica isi micsoreaza rezistenta ohmica in raport cu lumina primita. Lumina reflectata de hirtia foto modifica timpul de blocare al tubului si prin aceasta al releului care se afla in circuitul anodic al acestuia.

Tubul 6P6C cu un releu in circuitul anodic serveste la cuplarea si decuplarea incalzitorului comandat de termometrul de contact.
Alimentarea aparatului a fost realizata cu ajutorul unei diode D.G.T. 27 si a unui tub stabilizator.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top