Articole electronica, kituri, scheme
Automatizari

Aprinderea in trepte a luminii

 

Schema permite aprinderea in trepte a luminii electrice dintr-o incăpere sub acţiunea unor comenzi acustice sau tactile. Se alimentează montajul şi se trece comutatorul MC (control de mod) in pozitia 1. Se aplică o comandă acustică sau se atinge senzorul, ce poate fi un mic disc metalic. Becul se aprinde slab (treapta I). Se trece MC in pozitia 2, după care la fiecare nouă comandă se basculeaza montajul in treptele următoare (II – lumină medie, III – maxim de lumină, IV – stingere) şi apoi ciclul se reia.

Regulatorul de lumină este cu tiristor, singura particularitate aici fiind comanda in trepte a unghiului de deschidere a tiristorului prin comutarea unor rezistente. Operaţia de comutare este realizata prin deschiderea succesivă a unor tranzistoare cu efect de camp de tipul ROS01, ROS104. Tiristorul trebuie ales astfel incat să suporte curentul maxim al becurilor.

Comanda TEC-urilor s-a realizat cu un registru de deplasare conectat in inel (ieşirea ultimei celule letgată la intrare). Pentru aceasta este utilizată o capsulă CDB495. Deoarece ieşirile acesteia nu au potentiale adecvate pentru a deschide FET-urile, sint introduse tranzistoarele T2- T6, alimentate cu – 15 V (in montaj de inversor).

Registrul primeşte comenzi de deplasare pe intrarile de tact.

Traductorul acustic conţine un microfon cu cărbune, un transformator ridicător miniature (defazor “Zefir”). Poate fi realizat pe un tor sau oală de ferita avind n1 = 100 de spire, n2 = 500 – 1 000 de spire. Urmează un amplificator neliniar sensibil, compus din doua tranzistoare in etaj Darlington, T1 şi T2. T3 serveşte  pentru obţinerea impulsului de comutare la atingerea cu degetul a unui senzor ( suprafaţa metalică). Astfel, in colectorul lui T2 se obtine un impuls care este aplicat apoi unui circuit basculant monostabil integrat (CDB41 21). Acesta permite obtinerea la ieşire a unui impuls cu durata de cca o secundă (in acest timp alte comenzi nu au nici un efect).

Impulsul obtinut comandă trecerea registrului in starea următoare. Sensibilitatea maximă a microfonulu i se obţine la batăi din palme (semnale acustice scurte si puternice).

Blocul de alimentare furnizează 15 V pentru blocul de comutare şi 5 V pentru circuitele integrale şi traductor. Regulatorul de lumina este prevăzut cu filtru de antiparazitare. pentru instalatiile electrice din jur. Bobinele SF1, SF2 vor avea cca 20~30 de spire, din sîrmă CuEm Ø0.4- 0.6 in aer, diametrul bobinei fiind de 1 cm.

Pentru vizualizarea bascularii monostabllului se poate monta o diodă luminescenta, ca in schema.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top