Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Sistem automat pentru stingerea incendiilor

 

Sistemul este conceput si realizat de un grup de pionieri din cadrul cercului de cibernetica din municipiul Gh. Gheorghiu-Dej. in capetele de detectare sint trei fotorezistente introduse in circuitul de polarizare negativa a bazei lui ti, T3, T5, de tip M.P. 42.

In situatia conceputa, rezistenta de polarizare in mediul ambiant este ridicata si, in acest fel, ti, T3, T5 se afla in stare blocata. Pentru ca aparatul sa nu declanseze la lumina mediului, s-a inseriat in circuitul de polarizare un potentiometru de 25 K cu care se regleaza fluxul de lumina la care sa declanseze sistemul.

La declansarea unui incendiu valoarea fotorezistentei scade marind negativarea bazei lui ti, T3, J5, pina cind tranzistorul va conduce si va schimba starea de conductie a etajelor de amplificare a semnalului echipate cu E.F.T. 124, pe care le pune in stare de conductie. in colectorul tranzistorilor T2. T4, T6 au fost inseriate relee cu pozitii duble si multiple. Unul din contacte pune in functiune bateria de stingere a incendiului, un altul comuta alimentarea lampilor de pozitie din lumina verde, “stare de functionare”, in lumina rosie, “incendiu”. Alte rinduri de contacte declanseaza sistemul de alarmare caustica si sistemul de inregistrare automata a incendiului declansat. Sistemul de inregistrare va fi sigilat pentru a folosi corpului tehnic de control in vederea luarii de masuri.

Supravegherea permanenta a instalatiilor usor inflamabile de catre asemenea aparate, duce la evitarea incendiilor de proportii, focarul declansat fiind stins aproape instantaneu, deoarece insasi incendiul este cel care declanseaza sistemul de stingere a lui.

Nota de originalitate este data atit de sistemul simplu, care detecteaza incendiul declansat cit si siguranta si oportunitatea declansarii sistemului de stingere si dubla alarmare.

Original si deosebit de folositor este sistemul de inregistrare automata a focului produs. inregistrarea prin numarare s-a facut pentru controlul instalatiei supusa “pazei” si pentru a avertiza corpul tehnic despre incendiu, care s-a produs in vederea interventiei pentru inlaturarea cauzelor care au condus la aprindere.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top