Aparatul construit a fost conceput in mod special pentru reglarea si calibrarea statiilor de emisie-receptie radio pentru amatori. Cu ajutorul acestuia se pot efectua masuratori diverse:
— comparatii de frecventa;
— calibrarea scalelor, receptoarelor si emitatoarelor cu o rezo¬lutie pina la 2 KHz.
— acordarea circuitelor receptoarelor si emitatoarelor in gama de la 1—30 KHz, precum si alte lucrari de laborator (acordarea radioreceptoarelor, acordarea si verificarea televizoarelor, aflarea unei frecvente necunoscute . . .)
Aparatul se compune din urmatoarele parti descrise mai jos.
Etalon de frecventa de 1 MHz.
– acesta foloseste un rezonator de cuart in vid cu frecventa de 1 MHz, montat in grila tubului L1. Pentru asigurarea preciziei de 1×10—5 Hz s-a prevazut termostatarea intregului montaj la 60°C + 0,4°C. S-a prevazut o reactie negativa de curent si sarcina anodica aperiodica. Cuplajul cu etajul separator este foarte slab. Separatorul este montat ca repetor catodic si utilizeaza tubul L2 6 J. 1 P.F. legat cu trioda. Iesirea se face pe panoul frontal al aparatului. Armonicele superioare ale acestui etalon de frecventa pot fi urmarite pina la circa 150 MHz.
Etalon de 700 KHz si divizoarele de frecventa.
Etalonul de 100 MHz este echipat cu un rezonator de cuart montat intre Gl si G2 a tubului L3 6 J1 P.F. Aceasta schema asigura o buna stabilitate intretinuta de asemenea prin termostatare si aplicarea reactiei negative de curent. Precizia frecventei generate pe timp indelungat este de 1×10 — (H.z. Semnalul de 100 MHz. se aplica primului divizor de frecventa echipat cu dubla trioda F.C.C. 82 (L4J. Aceasta este un multivibrator astabil cu functia de oscilatie de 10 K.h.z. si sincronizat cu o frecventa de 100 K.h.z.
Divizorul de 10 KHZ injecteaza semnalul celui de al doilea divizor de frecventa echipat cu acelasi tip de tub F.C.C. 82 (L5). Aceasta genereaza frecventa de 2 KHz. si este sincronizata de catre primul divizor de frecventa. Semnalul general de divizor este foarte bogat in armonici, care sint amplificate de un amplificator de banda larga, echipat cu tuburi 6 J. 1 P.F. (L6). Spectru larg de armonici astfel amplificat este aplicat repetorului catodic de iesire care utilizeaza un tub 6. J. 1. P.F. (L7) legat ca trioda.
La iesire se obtin armonicile superioare ale frecventelor de 100, 10 sau 2 KHZ. Divizoarele de frecventa se pot scoate din functie pe rind cu comu¬tatorii S. 1/1 si S. l/P. Armonicile functiei de 100 KHz pot fi urmarite pina la 30 MHz. Cele din 10 in 10 KHz pina la 15 KHz iar cele din 2 in 2 KHz pina la 10 MHz.
Pentru asigurarea unei stabilitati superioare tuburile oscila¬toare si separatoare ale etaloanelor de frecventa au filamentul alimentat cu tensiune stabilizata si functioneaza in permanenta.
Oscilatorul variabil.
Acest oscilator lucreaza in gama de la 1 la 30 MHz in 19 sub game extinse folosindu-se bobine schimbatoare. Tubul utilizat este F.F. 860 (L8) montat in schema de oscilator VACKAR. Tesla pentru asigurarea unei bune stabilitati de functionare. Cuplajul cu etajul separator este foarte slab. Separatorul echipat cu acelasi tip de tub (L9) este montat ca trioda, poate fi modulat pe G3 cu o frecventa de 1 KHz livrata de un generator A.F. cu retea R.C. echipat cu L.1/1 (prima trioda din E.C.C. 83) aceasta poate fi scos din functiune cu ajutorul intrerupatorului S.E. Iesirea generato¬rului variabil are nivelul reglabil prin potentiometru de 1 K. din catoda lui L9. Trebuie remarcat ca s-a utilizat tuburi cu durata lunga de functionare pentru asigurarea unei bune fiabilitati.
Mixerul si amplificatorul de A.F.
— Mixerul se utilizeaza pentru compararea a doua frecvente dintre care una este necunoscuta. Etajul de mixare este echipat cu una din cea de a doua trioda a tubului E.C.C. 83 (L. 10/2). Semnalul de A.F. obtinut in circuitul anodic este filtrat si este aplicat unui etaj amplificator de tensiune, echipat cu tubul E.F. 860 (L11). Drept sarcina se utilizeaza o casca, iar nivelul semnalului A.F. se regleaza cu potentiometru de 470 K aflat in grila de comanda a tubului final.
Alimentatorul
Aceasta asigura tensiunile anodice si de filament necesare intregului aparat. Tensiunea de filament stabilizata pentru oscilatorul etalon este livrata de transformatorul T2 montat ca stabi¬lizator fero-rezonant; pentru celelalte etaje tensiunea de filament este asigurata de o infasurare a transformatorului T.H.l. prin intermediul claviaturii S3 de pe panoul frontal cu care se pot scoate din functie toate sistemele, exceptie facind oscilatorul etalon care functioneaza permanent.
Tensiunea anodica de 230 V, este asigurata de o punte de redresare care utilizeaza 4 diode D. 226. Din aceasta tensiune, se aplica prin intermediul unei rezistente de balast de 4 K, o parte necesara tubului stabilizator cu gaz S.G.l.P. (L12), aceasta livreaza tensiune stabilizata de 150 V. pentru oscilatoare si divi- zoare. Sistemul termostatic functioneaza in permanenta si este echipat cu semiconductori, iar rezistenta de incalzire are valoarea de 4 K./25 W si este alimentata direct din retea prin intermediul unui termostat comandat.
Aparatul a fost conceput in cadrul cercului de radio.
Articole din aceasi publicatie