Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Aparat multifunctional pentru cercurile radio pionieresti

 

Acest aparat este necesar in cadrul cercurilor de radio oferind posibilitati pentru executarea diferitelor etaje si pentru verificarea lor. El consta dintr-un amplificator de J.F., un generator de ton si un redresor stabilizat cu tensiune reglabila intre 1,4 V—15V si autoprotejat.

Amplificatorul de J.F. este realizat cu transformatorul de difuzare si de iesire si tranzistori produsi de IPRS Baneasa. El ofera in secundarul lui T43 putere de maximum 1,5W pe o impedanta de 5 ohmi. Schema este clasica si nu prezinta probleme in construirea sa. Se poate folosi cu mult succes o placuta de circuit imprimata, folosita la receptorul “Albatros”. Redresorul stabilizat autoprotejat este realizat cu un tranzistor de putere EFT 214 sau (daca nu este necesar un curent peste 0,5 A) cu AC 180 K. Tranzistorul AC 181 poate fi inlocuit cu EFT 373 sau EFT 377.

Diodele DCI pot fi inlocuite cu jonctiuni de tranzistori cu siliciu defecti. Daca are loc un ” scurt-circuit ” la iesire, atunci tensiunea pe baza tranzistorului AC-181 dispare si apare o cadere de tensiune pe rezistenta de 18 K si deci baza tranzistorului EFT 214 va avea tensiunea zero fata de emitatorul sau, deci va fi blocat si curentul prin el va fi minim, in felul acesta are Ioc o buna protectie a sa si se evita o depasire a unui curent prestabilit care depinde de valoarea rezistentei de 470 ohmi.

Mufa de pe panoul aparatului ofera posibilitatea de a introduce un semnal pentru amplificare sau cuplind un amplificator, sa se faca alimentarea unui generator de ton realizat dupa o schema simpla, el fiind un multivibrator. Pe panoul frontal se vor scoate cei doi potentiometri, bornele de la redresor si cele de la difuzor.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top