Articole electronica, kituri, scheme
Hobby

Tabela electronica de scor

 

Instalatia propusa este destinate pentru dotarea salilor de sport, terenurilor, stadioanelor, etc. In vederea vizualzarii scorului la co competitie sportive.

In figura 1 este prezentat schema electrica de principiu a unei cellule de afisare de o cifra in sistemul 7 segemente.

Elementul de baza il constituie circuitul integrat MMC4511, care este un latch/decoder/driver BCD – 7 segmente construit cu logica CMOS si care realizeaza decodificare starilor logice de la intrarile A÷D conform tabelei de adevar prezentata figura 2.

Cu ajutorul unei matrice realizate cu diode semiconductoare (D1÷D15) si prin actionarea corespunzatoare a intrerupatoarelor K1÷K9 se obtin niveluri logice “1” pe intrarile decodificatorlului conform tabelei de adevar, necesare pentru a obtine stari logice “1” pe iesirile a÷g si a obtine afisarea cifrei zecimale in cod 7 segmente. Iesireile comanda trecerea in conducitie a tranzistoarelor T1÷T7, care asigura amorsarea triacelor TR1÷TR7 si deci aprindera becurilor B1÷B7 care formeaza cele 7 segmente.

In faza initiala, la punerea sub tensiune montajul prin rezistentoarele R1÷R4 asigura nivelul logic “0”, pe intrarile A÷D fiind cifra “0”, iar prin actionarea intrerupatoarelor K1÷K9 se obtine afisarea cifrelor 1÷9.

Cu ajutorul butonului BC se pune la masa terminalul LT, care determina afisare cifrei 8, efectuandu-se astfel testarea becurilor. Acestea vor fi dispuse intr-o constructive mecanica de exemplu conform figurii 3, si care se recomanda sa fie realizata din tabla galvanica sau aluminiu si acoperita cu sticla mata.

Se vor conecta mai multe becuri in paralel, in fucntie de dimenisunile cifrei, astfel incat sa se realizeze o iluminare unifirma si suficient de puternica a intregului segment. In functie de aceasta se vor dimensiona si sigurantele fuzibile de protective.

Prin atasarea a patru astfel de cellule se obtine un panou cu capacitatea de afisare 99÷99, iar partea de design ramane la aprecierea constructorului.

Alimentarea cu tensione continua se realizeaza cu ajutorul montajului prezentat in figura 4 si dimensionat sa asigure functionarea a 4 celule de afisaj.

Partea de comanda a triacelor este alimentata cu tensiune din punctul A la un nivel de 13Vcc, nestablizat, iar montajul electronic din punctul B la un nivel de 12Vcc, stabilizat cu ajutorul unui montaj electronic care debiteaza un curent de 100 mA (consumul maxim al montajului). Transformatorul trebuie sa asigure un curent de minimum 3A la un nivel de tensiune de 14Vc.a.

Butonul BC este comun pentru toate celulele de afisaj, terminalele LT fiind legate in paralel.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top