Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Robotul “BIP”

 

Robotul “BIP” este prevazut cu instalatii electronice de avertizare a incendiilor si paza precum si cu un sistem de numaratoare a persoanelor sau a unor materiale ce trec pe banda prin fata lui.

Telecomandat prin cablu de la un pupitru de comanda, robotul se poate deplasa.
Partile principale ale robotului sint urmatoarele:
• Pupitrul de comanda;
• Robotul propriu zis.

DESCRIEREA ROBOTULUI

1. Pupitrul de comanda, se compune dintr-o cutie metalica in interiorul careia se gasesc urmatoarele:
a) transformator de 220/15 V (una bucata)
b) redresor cu seleniu (doua bucati)
c) lampa semnalizatoare (una buc.)
d) intrerupator retea (una buc.)
e) maneta de comanda mers inainte-inapoi-stop (una buc)
f) maneta de comanda spre stinga-dreapta-stop (una buc).

De la cutia de comanda pleaca un cordon bifilar pentru alimentare de la retea si un cordon blindat care face legatura prin intermediul unei fise cu robotul.

MODUL DE FUNCTIONARE

Se introduce stecherul in priza la retea de 220 V si se apasa pe intrerupatorul de pornire a cutiei de comanda, becul rosu de pe pupitru de comanda se va aprinde ceea ce inseamna ca functioneaza si este tensiune necesara pentru functionarea robotului, se introduce fisa de la cordonul ecranat in mufa care se afla in partea stinga a robotului iar cu ajutorul manetelor se poate actiona robotul in directia in care dorim.
ROBOTUL PROPRIUZIS
are urmatoarele parti componente:
a) caful in interiorul caruia se afla urmatoarele:
— difuzor miniatura — 1 buc.
— microfoane — 2 buc.
— preamplificator — 2 buc
— ochi — 2 buc
— lampi de semnalizare — rosu si alb

b) Pieptul robotului — format dintr-o cutie de tabla, pe care se afia urmatoarele:
1. Dispozitiv de afisare numere
2. Antena telescopica
3. Fotorezistenta cu lentila
4. Releu numarator
5. intrerupatoare basculante 9 buc
6. Potentiometre — 4 buc.
7. Prize radioficare — 2 buc.
8. Fisa octala pentru alimentare — 1 buc.
9. Capacul cutiei.

In cutia care formeaza pieptul robotului se afla:
1. 6 relee
2. 5 circuite electronice
3. celule de filtraj — 2 cond. de 500 mf.
4. 9 becuri de semnalizare
5. regulator cu rezistenta — 1
6. 2 microlimitatoare.

c) Miinile — sint executate din P.V.C. legate intre ele printr-un tub de fier. in interiorul miinii stingi ieste montata o termorezistenta.

d) Picioarele sint rigide confectionate din tub de P.V.C. La partea inferioara a picioarelor se afla montat mecanismul de rulare a robotului format din doua motoare electrice de 12 V prevazute cu reductor care actioneaza doua axe. Rularea robotului este asigurata de opt roti duble de P.V.C. prevazute cu profile pentru aderenta.

FUNCTIONAREA ROBOTULUI

1. MERSUL

Atragem atentia ca in timpul rularii robotului nu se pune in functiune nici un sistem electronic. Pentru a pune in functie robotul procedam in felul urmator: Dupa ce am facut racordul robotului cu pupitrul de comanda si a pupitrului cu reteaua de curent electric alternativ de 220 V actionam butonul de pornire al pupitrului de comanda, verificam manetele de comanda sa fie in pozitia STOP si actionam intrerupatorul de pe pieptul robotului in dreptul caruia scrie pornit-oprit. Dupa executarea acestor operatiuni putem actiona robotul in mers inainte-stop- inapoi cu ajutorul manetei care lucreaza pe verticala, iar mersul la stinga-dreapta cu ajutorul manetei care lucreaza pe orizontala.

Mersul inainte si inapoi al robotului se asigura prin intermediul unui releu inversor de polaritate, care inverseaza polaritatea tensiunii de alimentare a motoarelor. Mersul la stinga si la dreapta se face prin oprirea unuia din motoarele electrice care se afla de o parte si de alta a sistemului de rulare actionind maneta din dreapta pupitrului de comanda.
Robotul mai este prevazut cu un sistem automat de mers inapoi care se face prin actionarea uneia din miini inspre spate, in timpul mersului inainte, prin darea miinii inspre spate se actioneaza un microcontactor care conecteaza releul inversor de sens.

2. SEMNALIZATORUL DE INCENDIU

Pentru ca sa functioneze, robotul trebuie sa stea pe loc. Pentru aceasta se apasa in jos butonul de pornire-oprire, maneta de comanda se lasa in pozitia de mers inainte si se apasa in sus butonul Detectorului de incendiu. Daca robotul se gaseste intr-o incapere, unde este intuneric si in fata lui se aprinde un foc (un chibrit de exemplu) la o distanta oarecare, robotul va sesiza acest lucru prin aprinderea unui far rosu care se afla pe cap.

Este necesar ca focul sa fie aprins la o distanta oarecare in dreptul lentilei fotorezistentei.

Detectorul de incendiu este format dintr-un amplificator de curent continuu, care are la intrare cuplata o fotorezistenta, iar la iesire un releu care prin circuitele sale ” executa ” diferite operatiuni.

3. NUMARATOR DE PERSOANE

Pentru a putea executa numararea persoanelor care-i trec prin fata, se lasa in functie detectorul de incendiu, se apara in sus butonul intrerupatorului numaratorului de persoane, se pune in dreptul lentilei de la fotorezistenta o sursa de lumina, la o distanta care sa permita trecerea unei persoane intre robot si sursa de lumina.

La trecerea unei persoane, ea va fi sesizata si numarata de releul numarator al robotului. Acest sistem de numarare este in interlegatura cu detectorul de incendiu in felul urmator: la functionarea numaratorului un releu deconecteaza becul de la farul rosu al sesizorului de incendiu si asigura tensiunea de alimentare a releului numarator. Numaratorul functioneaza tot cu ajutorul fotoamplificatorului.

4. PAZNIC ELECTRONIC.

Acest sistem functioneaza tot cu ajutorul fotoamplificatorului si anume in felul urmator: se lasa conectat in sus butonul de la detectorul de incendiu, se apasa in jos butonul de la numarator si se apasa in sus intrerupatorul de la paznic electronic. Prin apasarea in sus a butonului de la paznic, un releu deconecteaza farul rosu al detectorului de incendiu si da tensiune de alimentare pentru generatorul de semnal “BIP “. Avertizarea se face printr-un semnal sonor produs de un generator ” BIP “.

5. REGULATOR DE TEMPERATURA

Este format dintr-un traductor de temperatura, care prin modificarea polarizarii bazei tranzistorului T1 face ca tranzistorul T2 sa actioneze releul de executie, care prin contactele lui porneste sau opreste o sursa de incalzire la temperatura dorita.
Regulatorul are o precizie de 1—2 grade Celsius si functioneaza intre 20—100 grade C. Reglarea temperaturii dorite poate fi facuta cu ajutorul unui potentiometru.

Punere in functiune a acestui regulator se face prin apasarea in sus a intrerupatorului regulatorului, celelalte intrerupatoare se pun in pozitia inchis, adica in jos. Cu ajutorul potentiometrului se alege temperatura dorita se poate regla temperatura unei camere, sau poate fi actionat, cu ajutorul releului, un sistem de avertizare de incendiu (la depasirea temperaturii fixate). Iesirea de la contactele releului se afla pe robot.

6. COMANDA VOCALA (VOX)

In urechile robotului sint montate doua microfoane, prevazute cu preamplificatoare, legate de amplificatorul de curent continuu, care la iesire actioneaza un releu si pune in functiune un generator de semnal ” BIP “. Pentru a pune in functiune voxul, se apasa in sus butonul in dreptul caruia scrie VOX, celelalte fiind in pozitia deconectat (in jos). La un fluierat linga una din urechile robotului sau la rostirea unui cuvint, releul este atras punind in functiune generatorul “BIP”. in gura robotului se vor auzi semnalele produse de generatorul <• BIP”, redate de un difuzor care se afla montat la gura robotului.

Acest sistem VOX se afla in bloc cu circuitul paznicului electronic si anume cind functioneaza paznicul, releul respectiv comuta generatorul “BIP” de la VOX la paza si invers.

7. AFISAREA NUMELUI

Pentru a programa robotul ca sa-si afiseze numele este necesar ca toate intrerupatoarele sa fie in pozitia oprit (in jos). Se apara in sus intrerupatorul de la nume si in cutiuta care se afla pe pieptul robotului se vor aprinde beculete, care vor pune in evidenta numele robotului.

8. SESIZORUL DE ATINGERE

La impingerea pe spate a uneia din miinile robotului, se aprinde un far alb pe capul robotului, pus in functie de un microcontactor si robotul va merge inapoi.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top