Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Reflectometru

 

Reflectometrul este un aparat de masura cu ajutorul caruia se poate determina raportul de unde stationare (RUS) existent in linia de alimentare (liderul) unei antene de emisie.

Valoarea RUS indica daca ansamblul fider — antena lucreaza corect sau nu.
Ideal ar fi ca RUS sa fie egal cu 1, valoare care indica lipsa undelor stationare.
Energia de radiofrecventa de antena in fider si care da nastere undelor stationare in fider este practic energia pierduta.

Reflectometrul este realizat dupa o schema, care asigura o corectitudine maxima a indicatiilor. Energia de R.F. este culeasa inductiv prin un ansamblu format din un circuit primar, unul secun¬dar cu ecran intre ele, montate pe un inel de ferita de I.F. Aceasta ii asigura puritatea. Energia de R.F. este culeasa capacitiv, prin un divizor capacitiv, ceea ce ii asigura independenta de frecventa.

Schema astfel conceputa elimina neajunsurile reflectometrelor executate dupa ideea “cu linii” care au indicatiile dependente de frecventa.

RUS se calculeaza dupa formula:

unde Imax = 100 A iar I refl. este valoarea citita pe microampermetru in pozitia “reflectat” a comutatorului.

Dupa ce pe pozitia “Direct” s-a reglat cu ajutorul potentio- metrului Pt, ca acul microampermetrului sa fie pe indicatia 100, se determina I refl. si se calculeaza valoarea RUS. Scala s-a trasat cu doua culori — negru si rosu. Obtinerea unui RUS mai mare decit 3 indica o incorecta adap¬tare a antenei si fiderului si trebuie luate masuri pentru reduce¬rea RUS. Aparatul a fost reglat pe o sarcina artificiala neinductiva.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top