Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Receptor pentru benzile de radioamatori

 

Radioamatorul incepator pentru receptia in benzile de radioamatori are nevoie de un receptor superheterodina dupa o schema relativ simpla, cu o sensibilitate si o selectivitate multumitoare, sa nu prezinte dificultati in constructia si acordarea lui si sa constituie o etapa de inceput in constructia receptoarelor superheterodina complexe.

Receptorul realizat este o superheterodina simpla, destinat receptiei statiilor de radioamatori, care lucreaza in fonie si telegrafie in benzile de 3,5 MHz, 7 MHz, si 14 MHz. Etajul de conversie este realizat cu lampa 6F1P, iar etajul amplificator dc medie frecventa este realizat cu lampa 6K4P. Valoarea frecventei intermediare este de 455 KHz.

Pentru marirea sensibilitatii receptorului s-a utilizat un etaj de detectie pe grila cu reactie pozitiva realizat cu partea trioda a tubului 6F3P. Valoarea reactiei se regleaza cu ajutorul condensatorului variabil CR. Pentru receptia in telegrafie reactia va fi stabilita peste valoarea critica. Pentru slabirea diferitelor interferente si a parazitilor provocati de statiile apropiate cu frecventa, care deranjeaza receptionarea semnalelor telegrafice in circuitul de grila al etajului final, s-a prevazut un filtru de banda format din socul S2 si condensatorii C15, C16 si Cl7. Frecventa proprie a acestui filtru este de aproximativ 1200 Hz. la o latime a benzii de trecere de aproximativ 150 Hz.

Etajul final este realizat cu partea pentoda a tubului 6F3P. Receptia se poate face atit in difuzor cit si in casca. Reglarea volumului se face cu ajutorul potentiometrului P1 prin modificarea tensiunii de ecran la lampa 6K4P din etajul amplificator de frecventa intermediara.

Grupul de condensatori variabili s-a obtinut prin modificarea unor condensatori de 2 x 500 la care s-au lasat cite 4 placi la stator si 5 placi la rotor, distanta dintre placi a fost astfel marita de aproximativ trei ori.

Toate bobinele sint confectionate pe carcase de polistiren cu diametrul de 16 mm, avind spirele distantate. Acordul circuitelor se realizeaza prin reglarea distantei intre spire.

Datele constructive ale bobinelor sint urmatoarele:
Banda de 3,5 MHz: L1 — 9 spire, L2 — 43,5 spire si L3 — 38,9 spire
Banda de 7 MHz: L4 — 6 spire, L5 — 21,75 spire si L6 — 19,5 spire
Banda de 14 MHz: L7 — 4 spire, L8 — 9,75 spire si L9 — 9,75 spire
Pentru benzile de 3,5 MHz si 7 MHz se va utiliza un conductor CuE 0,3 mm iar pentru banda de 14 MHz conductor CuE 0,5 mm.

Bobina de reactie are 25 spire CuE 0,1 mm si este bobinata peste infasurarea transformatorului de FI din circuitul de grila al tubului detector. Soclurile S1 si S2 au fost realizate pe dopuri din plastic. Soclul S1 are patru sectiuni a cite 130 spire din conductor CuE 0,3 mm, iar S2 are aproximativ 10 000 spire din conductor CuE de 0,1 mm.

Alimentarea receptorului se face de la un redresor echipat cu lampa AZ-1, care redreseaza ambele alternante si da o tensiune de 200 V. Sasiul si cutia receptorului au fost confectionate din tabla de aluminiu, iar marimea acestora au fost stabilite in functie de dimensiunile pieselor utilizate.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top