Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Radio receptorul “REFLEX” cu cinci tranzistoare

 

Antena — Receptionarea posturilor apropiate va fi obtinuta cu ajutorul antenei de ferita. Pentru posturile mai indepartate poate fi conectata o antena exterioara, infasurind pe bara de ferita 3—4 spire de sirma de conexiune. Un capat va fi legat de firul de coborire, iar celalalt capat la firul comun de masa.

Antena de ferita intrebuintata in montaj poate fi de orice tip. De obicei, este intrebuintata antena de la receptoarele cu tranzistoare de tip industrial.

Bobinele. Bobinele L1 si L2 pot fi realizate pe carcasa care se afla pe bara de ferita gata confectionata, folosindu-se sirma care se gaseste pe ea. Pentru receptionarea posturilor in gama undelor medii, L1 trebuie sa aiba 60 spire confectionate din conductor de cupru izolat cu email si matase, cu diametrul de 0,1 mm, iar L2, 5 spire confectionate din acelasi tip de conductor.

Pentru receptionarea in gama undelor lungi va fi construita o bobina de acord corespunzatoare gamei. In acest caz, bobina L1 are 180 spire si va fi folosit un conductor de cupru izolat cu email si matase, cu diametrul de 0,1 mm, iar L2, 15 spire, confectionata din acelasi tip de conductor.

Bobina de soc de radio frecventa va fi realizata pe o carcasa tip oala. Vor fi bobinate 300—500 de spire, folosindu-se sirma de cupru izolata cu email, cu diametrul de 0,07—0,1 mm. Poate fi folosita orice alta bobina cu inductanta de peste 100 mH.

Condensatorul variabil Cv1 este de tipul miniatura. El este format din doua capacitati C1 — C2 una de 290 pF si alta de 130 pF. Aceste capacitati vor fi legate impreuna pentru a mari capacitatea de 420 pF necesara montajului.

Transformatorul Tr1 va fi realizat pe tole de ferosiliciu E6, avind grosimea pachetului de 10 mm. Infasurarea primara va avea 1800 de spire, cu conductor Cu Em de 0,1 mm diametrul, iar infasurarea secundara 2 x 500 spire, cu conductor Cu Em de 0,15 mm diametrul.

Transformatorul de iesire Tr2 va fi realizat pe un pachet de tole identic cu cel al transformatorului Tr1. Infasurarea primara va avea 2 x 500 spire cu conductor Cu Em de 0,15 mm diametrul, iar infasurarea secundara 120 spire cu conductor Cu Em de 0,35 mm diametrul, pentru o impedanta de iesire de 80 ohmi. In cazul cind nu putem sa construim aceste transformatoare, atit pentru defazare cit si de iesire, se pot folosi transformatoarele de Ia receptoarele “Electronica” tipurile S 631 sau S 632. Montarea receptorului poate fi facuta pe o placuta de pertinax. Alimentarea receptorului cu curent se face de la o baterie de 9 V sau de la 2 baterii de 4,5 V.

Functionarea radioreceptorului “Reflex” se caracterizeaza prin faptul ca primul tranzistor amplifica mai intii un semnal de radiofrecventa, iar a doua oara un semnal de audiofrecventa.

Semnalul de radiofrecventa captat de antena de ferita ajunge la circuitul acordat L1 — Cv1. De aici, semnalul trece la bobina L2, de unde este trimis apoi pe baza tranzistorului de radiofrecventa.

Semnalul de radiofrecventa amplificat de primul tranzistor nu poate sa treaca spre baza celui de al doilea tranzistor fiind oprit de bobina de soc de radiofrecventa; el trece prin condensatorul C3 de 0,1 F spre dioda cu germaniu D, care il detecteaza si apoi, detectat, este aplicat pe baza primului tranzistor. Acesta il amplifica de data aceasta ca semnal de audiofrecventa. Semnalul de audiofrecventa amplificat trece usor prin bobina de soc de radiofrecventa, care, pentru audiofrecventa, prezinta o rezistenta mica.

Din bobina de soc de radiofrecventa, semnalul trece prin condensatorul electrolitic C5, de la 10 F, ajungind la baza celui de al doilea tranzistor, T2, (EFT 353), care are rolul de amplificator de audiofrecventa.

Din colectorul lui T2, semnalul amplificat ataca etajul final (driver). Defazarea 180 a celor doua tensiuni de comanda se obtine cu ajutorul unui transformator defazor Tr1. Etajul final de audiofrecventa lucreaza cu 2 tranzistoare de tipul EFT 322. Pentru a obtine rezultate bune in functionarea etajului final, tranzistoarele T3 si T4 trebuie sa aiba acelasi factor de amplificare si sa fie marcat cu aceeasi culoare pe colector.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top