Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Memorometru

 

Memorometrul consta dintr-o cutie prevazuta cu un ecran frontal si un panou cu 10 butoane.

Instalatia functioneaza astfel-, cind se apasa pe unul dintre butoane, pe desenul executat pe ecranul frontal se aprind beculete in dreptul ochilor, soarelui, navei cosmice etc. sau se va produce un sunet. Regula jocului consta in a memora si a reda ulterior ce efect a produs apasarea fiecarui buton. Pentru ca jocul sa se desfasoare in conditii egale este necesara existenta unui conducator de joc.

Cu aparatul pregatit conducatorul invita pe rind cite un participant, acesta va apasa pe rind butoanele aparatului si privind cele ce apar pe ecran va cauta sa memoreze cit mai exact imaginea vizuala ce apare in urma manevrarii butoanelor. Dupa terminarea acestei operatii participantul va scrie pe o hirtie ce s-a petrecut la apasarea fiecarui buton, in ordinea asezarii lor pe panou.

Memorometrul cuprinde un numar de 10 butoane simple tip sonerie, un numar de 11 becuri de 6,3 V 1, sonerie obisnuita, un transformator de tensiune coboritor si 1 repartitor.

FUNCTIONAREA APARATULUI

Alimentarea aparatului se face la tensiunea de 220 V. Prin intermediul transformatorului de retea se reduce aceasta tensiune la valoarea de 6,3 V, tensiune necesara aprinderii becurilor precum si actionarii soneriei.

Punerea in functiune se realizeaza prin inchiderea intrerupatorului de retea. Transformatorul fiind alimentat, prin apasarea pe rind a diverselor butoane, se inchid circuitele corespunzatoare acestor butoane realizindu-se astfel aprinderea becului (sau producerea sunetului) din circuitul respectiv.

Aparatul mai dispune de un repartitor care are rolul de a modifica corespondenta dintre butoane si bec in scopul diversificarii pozitiilor semnalelor, butoanele fiind actionate intotdeauna in aceeasi ordine.

Memorometrul are ca scop testarea sau antrenarea memoriei vizuale si auditive. Instalatia poate fi folosita insa si ca mijloc de recreere si de distractie in grup.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top