Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Interfon cu cinci posturi

 

Interfonul este destinat comunicarii operative intre servicii si persoane aflate in diferite incaperi, cladiri, obiective industriale si localitati.

Numarul de posturi ce pot fi conectate este de 5, plus postul principal. Legaturile se asigura prin cablu de 0,5 mm izolat, la distante pina la 20 km pentru transmitere maxima cu amplificare, iar pentru ascultare fara amplificator pina la 0,5 km.

Se pot efectua transmiteri si receptii de la orice post la postul principal sau simultan intre toate posturile, fara ca in acest scop sa fie necesara interventia postului principal.

Schema folosita necesita o alimentare la retea (220 volti curent alternativ), iar pentru microfon alimentarea de la o sursa de curent continuu (baterie) de 4,5 volti in acest caz, consumul de curent din retea este de maximum 10 W, iar consumul curentului din baterii variaza in functie de durata de exploatare.

Tranzistoarele folosite sint din productia interna de tip EFT 321 – EFT 212. Transformatorul de retea are un miez de Fe Si — cu suprafata de 4,5 cmp. infasurarea primara este executata din Cu . Em 0,12 cu 2630 spire, iar secundarul are 330 spire de Cu Em cu diametrul de 0,5 mm.

Transformatorul A (are caracteristicile = miez cu suprafata de 1,5 cmp. L1 = 500 spire Cu Em de 0,12 mm diametru si L2 — 750 spire Cu Em tot de 0,12 mm diametru. Transformatorul T2 are Ll = 1 500 spire Cu Em cu diametrul de 0,12 mm, iar L2 si L3 cite 4000 spire Cu Em cu diametrul de 0,16 mm.

Intensitatea si actiunea interfonului se regleaza cu un potentiometru de 5k. Punerea in functiune se face astfel: dupa cuplarea la retea, se actioneaza intens postul principal in pozitia “cuplat”. Se introduc fisele pentru cele cinci posturi, iar dupa necesitati, num ai o parte din ele. Se actioneaza intrerupatoarele pentru conectarea posturilor. Pentru efectuarea transmisiei este necesar a se actiona chiar pe pozitia “transmitere “, in caz contrar postul se va gasi in permanenta pe receptie.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top