Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Dipmetru tranzistorat pentru masurare activat si pasiva

 

Dipmetru serveste la masurarea frecventei de rezonanta a circuitelor ne-excitate si la frecventmetru cu absorbtie in cazul circuitelor excitate. Montajul dipmetrului se compune dintr-un oscilator si indicator. Circuitul oscilant este conectat intre colector si masa. Circuitul de reactie se inchide de la colector la emitor printr-un divizor de tensiune capacitiva (C1; C2).

In functie de domeniul de frecventa, valoarea lui CI este intre 30—500 pf, iar a lui C2 120 —2 000 pf. Acestia sint montati direct in bobinele schimbabile pentru fiecare domeniu de masurare.

Comutarea sectiunilor condensatorului variabil se face prin intermediul puntilor din sculul bobinelor. Comutatorul S2 serveste pentru masurarea activa si pasiva. Pentru balocarea sigura a oscilatorului in cazul masurarii pasive, este contectat intre masa si emitor rezistenta de R4 = 24 K.

In scopul folosirii dipmetrului si la frecvente mai mari s-a executat tot montajul pe o placa imprimata, montata direct pe condensatorul variabil. In acest fel s-au obtinut legaturi foarte scurte. Pentru a obtine o etalonare precisa si o citire comoda a scalelor s-a prevazut dipmetrul cu o singura scara liniara, etalonarea se face pe curbe de etalonare proprii a fiecarui domeniu de masurare.

Curentul de colector a lui T2 este indicat de microampermetru si este comandat de potentiometrul P pe baza tranzistorului T2. Alimentarea se face de la o baterie de 9V, tensiunea de alimentare fiind stabilizata prin intermediul diodei Zenner D (DZ308) si rezistenta R.

Datele bobinelor pentru domeniul undelor scurte sint:

Carcasa bobinelor este diametru 30 mm cu sirma email acelasi diametru 0,4. Instrumentul se foloseste impreuna cu abaca alaturata.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top