Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Instrument de masura complex – Catometru Tranzistormetru

 

Principii de functionare (in functie de necesitati)

A. Pentru a se masura tensiuni continue si alternative (in serie cu instrumentul se aseaza rezistente aditionale adecvate) — pentru masurarea intensitatilor continue in paralel — (cu instrumentul se comuteaza sunturi diferite) — toate aceste marimi fiind eligibile pentru un comutator rotativ.
B. Masurarea factorului de amplificare (β) si a I C E O a tranzis- toarelor PNP si NPN de mica putere. Se realizeaza apasind pe clapeta T a claviaturii cu trei clape, dupa care se manevreaza butoanele aferente.
C. Masurarea emisiunii electronice a tuburilor electronice — se face prin inscrierea instrumentului in scris cu tubul de masurat, dupa ce in prealabil se apasa pe clapeta „C”.

DESCRIERE

Montajul e inchis intr-o cutie de lemn recuperata de la un patefon, avind in interior urmatoarele subansambluri montate pe > un panou de material plastic:
a) miliampermetru — deviatie totala 1 m A cu Ri de 250
b) transformator de retea alimentat la 220 V cu secundare pentru UF si UA — pe un miez de o suprafata de 10 cm.p.
c) un numar de 6 comutatoare — din care unul tip claviatura — fac posibila comutarea pe diferite domenii de masurare, oferind prin citire directa fie starea tuburilor electronice si a tranzistoarelor, fie a tensiunilor intensitatilor si a rezistentelor pina la 100 Kohmi.
d) un bec cu neon pune in evidenta continuitatea filamentelor tuburilor electronice.
e) Instrumentul s-a dovedit foarte util in cadrul activitati cercului de electronica aplicata in laboratorul de fizica al scolii.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top