Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Aparat pentru determinarea poluarii atmosferei de catre mijloace de transport

 

Odata cu arderea amestecului carburant, sint esapati si o serie de produsi poluanti cum ar fi: oxidul de carbon, oxidul de azot, tetra etilul de plumb, hidrocarburi nearse si altele, datorita unor reglari gresite a aprinderii carburatiei, a legarii necorespun-zatoare a valorilor termice la bujii pe de o parte, iar pe de alta parte, datorita folosirii unor stari necorespunzatoare a motorului.

Cu acest aparat se determina debitul de gaz emanat, intr-o unitate de timp, marcat printr-un ordonator electronic. Se masoara atit temperatura, presiunea cit si viteza gazelor precum si calitatea acestora in continut de oxizi de carbon, hidrocarburi nearse si tetra etil de plumb.

De asemenea, pe unul din cadranele instrumentelor de masura sint indicate puterea sonora in dB a oricarui tip de autovehicul, care se gaseste in circulatie.

Dispozitivul prezinta avantajul ca nu numai stabileste prezenta noxelor sau a zgomotului produs, dar aflind de prezenta emanatiilor de plumb, oxizi de carbon sau hidrocarburi nearse la diferse temperaturi, indica cu precizie caile de remediere, avind deci o utilitate practica si didactica.

FUNCTIONAREA

1. Gazele intra in contorul de gaze. Debitul emanat este inregistrat pe un cadran numerotat in secunde de un ordonator electronic. Pentru a masura presiunea cu care sint esapate gazele, se citeste pe un cadran, care este alaturat de un tub curbat, sfirsit cu un vas de expansiune, avind in interiorul sau un lichid colorat.

Gazele in continuare trec intr-o camera de distributie, unde se separa in trei directii, determinind cantitatea chimica a emanatiilor de oxid de carbon, tetra etil de plumb si hidrocarburi nearse. in acest scop sint utilizate:
— fiole speciale folosite in mirent, care sint decolorate aratind procentual continutul de oxizi de carbon la un debit, temperatura oarecare si viteza in unitate de timp, marcate pe cadranul ordinatorului.
— in cele doua eprubete aflate pe bordul aparatului se determina prezenta plumbului cu hidrogen sulfurat ce se decoloreaza in negru, iar a hidrocarburilor nearse cu tintura de iod decolorat complet.

POLUAREA SONORA

Un microfon montat pe masa aparatului la inaltimea de 1 m, inregistreaza zgomotul produs de sursa, indicind pe cadranul unui sonometru in dB, cu ajutorul unui amplificator de frecventa cu 6 tranzistori, limita admisa.
Astfel, aparatul este un complex, care tinind cont de urmatorii factori: debit de gaze, temperatura, viteza si presiune in unitatea de timp, determina prezenta noxelor de plumb, oxid de carbon si hidrocarburi nearse pe o parte, iar pe de alta parte poluarea sonora.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top