Cu ajutorul acestui aparat cantitatea de energie destinată completării iluminatului natural cu cel artificial se reglează automat în funcţie de necesitate, astfel că iluminarea interiorului în timp rămîne practic constantă. Modul de funcţionare rezultă din controlul tensiunii de reţea cu ajutorul triacului T, acesta fiind comandat cu impulsuri obţinute de la multivibratorul format cu T1, T2 şi T3.
Constatind practic că deschiderea triacului depinde de frecvenţa impulsuri lor, am construit un traductor lumină-frecvenţă montînd În circuitul bază-emitor al tranzistorului T1 un fototranzistor FT. Pentru o variaţie a frecvenţei de cîteva zeci de hertzi se constată o variaţie a puterii de pină la 50%, şi anume cînd lumina naturală creşte, puterea consumată scade şi invers.
Rezistenţa R8 se alege astfel ca la frecvenţe mai mici de 50 Hz să înlăture fenomenul de pîlpîire, iar R5 se tatonează În funcţie de curentul de deschidere al triacului folosit. Dioda O împreună cu C4-R7 formează redresorul care furnizează o tensiune de cca 5 V, nefiind nevoie de tensiune stabilizată. Fototranzistorul FT se montează într-un tub şi se orientează spre lumina naturală. Reglarea
potenţiometrului P se repetă pînă se obţine rezulatul dorit.
Sarcina Rs poate fi o lampă de birou sau un circuit de iluminat casnic sau chiar industrial; de asemenea, poate fi o sarcină inductivă, caz în caretraductorul FT poate lipsi şi aparatul foloseşte pentru reglajul manual al puterii. Se impune prezenţa grupului C3-R6, care preîntîmpină autoamorsarea triacului datorită supracreşterilor de tensiune. Recomand atenţie la cuplarea nulului şi a fazei, aparatul nefiind separat în curent alternativ. De asemenea, se impune încasetarea într-o cutie bine izolată. Rezultate mai bune se obţin dacă alimentarea se face prin transformator de reţea şi redresare bialternanţă.
LISTA DE PIESE:
R1 = R4 = 1 kΩ; R2 = 47Ω; R3 = 6,8Ω; R5 = 10-100Ω; R6 =100Ω/2 W; R7 = 3,9 kΩ/6 W; R8 = 10-100Ω; P = 100 kΩ lin; C1 = 50 nF; C2 = 33 nF; C3 = 0,1 μF/450 V; D= 1N4005; T1, T2 = EFT351-353; T3 = AC180, EFT322; T = TB6.
Articol publicat in revista Tehnium, Nr.10 din 1987 – Autor articol: Alexandru Ghioci
Articole din aceasi publicatie