Articole electronica, kituri, scheme
Alarma

Alarmă cu sinteză vocală

 

Articol publicat in revista RET

La declanşarea unui sistem antifurt, de obicei, se declanşează un sistem acustic puternic de tip claxon sau sirenă. Acesta are darul de a speria intrusul (sau … hoțul), însă pentru persoanele aflate în jur reacția poate fi de tipul: “Aha, doar o sirenă şi atât!”. Dacă însă semnalul acustic este un mesaj vocal de tipul: “Săriti, hoțul!”, “Ajutor!” sau un mesaj asemănător, efectul este mult mai puternic, persoanele aflate în apropiere fiind curioase să dea o mână de ajutor la prinderea hoţului.

Schema electrică este foarte simplă, având la bază un circuit integrat din seria ISD 10xx şi un amplificator de putere de tip TDA 7240. Circuitul ISD 10xx utilizat a mai fost descris în paginile revistei, împreună cu circuitul de programare a mesajului vocal. Deoarece generatorul trebuie să repete mesajul până când o persoană avizată va face “resetul”, s-a utilizat tranzistorul extern T1. Acesta primeşte impulsul EOM şi comandă pinul PD pentru a declanşa o nouă citire a informației înscrise. În acest fel, imediat la punerea sub tensiune, ISD 10xx își începe “recitalul”, “resetul” realizându-se prin deconectarea alimentării.

Amplificatorul de putere este TDA 7240 şi poate scoate 20 W/ 4 Ω, cu distorsiuni de maxim 10% sau 12 W / 4 Ω, cu THD < 0 1%. Acesta este prevăzut cu un radiator de răcire, care se poate plasa fără izolație, “aripioara” de răcire a lui TDA 7240 fiind conectată la masă.
Alimentarea se realizează cu tensiune continuă în intervalul 9 … 15 V.

Datasheet pentru circuite:

ISD1000A_datasheet

TDA7240A_datasheet

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top