Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Interfon

   

Articol publicat in revista Tehnium, Nr.2 din 1979

Autor articol: Mihai Petic

Schema interfonului de mai jos are avantajul obţinerii unei sensibilităţi mai mari, avînd posibtlitatea de a recepţiona semnale (voce la un volum normal) de la distanţa apreciabilă de cca 30-40 m, putîndu-se astfel răspunde sau recepţiona din orice punct al camerei sau dintr-o cameră alăturată la un apel dat de la postul central.

Difuzorul 2 poate fi instalat in camera copiilor, în garaj sau în orice altă incăpere care necesită o oarecare supraveghere. Montajul poate fi folosit ca interfon intre două clădiri apropiate (cca 100 m distanţă). Dacă se respectă valorile pieselor din montaj, acesta va funcţiona fără nici un reglaj deosebit. Transformatorul Tr. se va confecţiona pe un miez din tole de ferosiliciu cu secţiunea de 0,5-1 cm2, folosit la radioreceptoarele «Mamaia» sau «Albatros».

Primarul, la care se leagă dif. 1, are 150-200 de spire CuEm Ø 0,08-0,1 mm. Peste primar se bobinează secundarul pînă la umplerea carcasei cu sîrmă de 0,08-0,1 mm. Transformatorul va fi incasetat intr-o cutie din tablă cu rol de ecran. Amplasarea in cutie se va face la o distanţă de cca 5 cm faţă de difuzor, pentru a se evita intrarea in oscilaţie a montajului. Dacă totuşi montajul oscilează, se vor inversa legăturile la dif. 1, care se montează in aceeaşi cutie cu montajul. De asemenea, dif. 2 se va amplasa la o distanţă de minimum 5-10 m, tot pentru a impiedica intrarea in oscilaţie, datorită sensibilităţii mari a montajului.

Comutatorul este de la radioreceptorul «Zefir» sau oricare altul care să asigure numărul de contacte necesar. Cablul de legătură cu dif. 2 este recomandabil să fie ecranat. Tensiunea de alimentare este de 4,5 V – 6 V.


Articole din aceasi revista
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top