Pentru funcţionarea,a normală, întrefierul (fanta) capotelor magnetice este aliniat cu multă precizie, la un unghi de 90° faţă de bandă. Dacă vom reproduce o bandă înregistrată în aceste condiţii pe un alt magnetofon al cărui cap de redare are un unghi uşor diferii, audiţia devine slabă şi deformată. Dacă diferenţa de unghiuri este mare, nu vom mai avea nici o audiţie.
Acesta este motivul pentru care o bandă înregistrată pe un magnetofon oarecare va putea suna foarte prost pe un alt magnetofon. Acestea fiind clare, se pune întrebarea : cum va suna o bandă înregistrată şi redată pe acelaşi aparat, dar avînd capetele aliniate la un alt unghi decît cel corect de 90°? Răspunsul este: surprinzător de bine şi aceasta pentru orice unghi. Cu alte cuvinte, vom putea plasa capetele într-o poziţie care să corespundă cu o fantă paralelă cu banda, fără ca audiţia să sufere. Un cap de redare aşezat normal nici nu va sesiza o astfel de înregistrare.
Cele de mai sus constituie punctul de plecare al experienţelor pe care le vom putea efectua cu înregistrări suprapuse. Practic vom proceda în felul următor :
- — Capul universal (înregistrare-redare) se va monta pe un pivot, împreună cu un indicator al unghiului de înclinaţie care se deplasează în faţa unui cadran gradat corespunzător (fig. 114).
- — În serie cu capul de ştergere se montează un întrerupător cu două poziţii. Într-una din poziţii capul de ştergere lucrează normal, în cealaltă el este scos din circuit si înlocuit cu o rezistentă echivalentă R, pentru a nu se modifica curentul de polarizare. Valoarea lui R depinde de caracteristicile capului de ştergere şi este cuprinsă între 1000 — 3000 ohmi Ia 5 waţi.
- — Cu comutatorul în poziţia „ştergere”, se anulează înregistrarea existentă pe bandă.
- — Se scoate capul de ştergere din circuit.
- — Se fac diferite înregistrări, pornind totdeauna de la începutul benzii şi deplasînd de fiecare dată indicatorul de unghi cu cîte 15°,
- — Se trece magnetofonul pe poziţia „redare” şi se începe ascultarea benzii, deplasînd de fiecare dată indicatorul de unghi cu 15°. Spre plăcuţa noastră surpriză, înregistrările efectuate vor apare pe rînd, „acordul” lor făcîndu-se asemănător cu acordul unui post de radiodifuziune la un receptor.
La un „acord” corect efectuat, audiţia va fi de calitate foarte acceptabilă, fără însă ca sa putem avea pretenţia unei redări de înaltă fidelitate. În acest fel, este posibilă efectuarea unui număr de aproximativ 10 înregistrări diferite pe aceeaşi bandă. Ştergerea separată a fiecărei înregistrări nu este posibilă, întrucît capul de ştergere nu prezintă aceeaşi „selectivitate” în funcţie de unghi, ca si cel universal.
Modificarea circuitului de ştergere este arătată în figura 115.
Articole din aceasi publicatie