Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Cutia de rezonanta de tip BAS-REFLEX

 

Randamentul acustic al unui difuzor depinde în foarte mare măsură de tipul cutiei de rezonanţă folosite. Un simplu panou, de dimensiuni convenabile, dă rezultate bune, dar este inestetic şi nepractic.

Există multe feluri de cutii de rezonanţă şi stu­diul lor ar putea singur ocupa paginile unei cărţi. Noi ne vom limita însă la menţionarea unui singur fel de cutie şi anume cea cunoscută sub numele de „bas-reflex”. Fără a intra în amănunte de ordin teo­retic, vom arăta doar că ea se bucură de multă popularitate printre amatori, întrucît este simplu de realizat şi permite o redare deosebit de bună şi „dulce” a sunetelor grave.

În figura 112 se poate vedea că este vorba de o cutie complet închisă, confecţionată din scînduri de bună calitate, groase de 15—20 mm, şi căptuşită la interior cu un strat de vată sau alt material cu proprietăţi acustice izolante. Asamblarea cutiei se face olosind şuruburi şi nu cuie, pentru a obţine în final o rigiditate cît mai mare.

Partea din faţă a cutiei are o deschizătură circu­lară în dreptul difuzorului, iar dedesubtul acesteia o deschizătură de formă dreptunghiulară. Toate dimen­siunile (în cm) necesare realizării cutiei „bas-re flex” sînt date mai ios.

În cutia de rezonanţă tip „bas-reflex” nu se folo­sesc de obicei difuzoare cu un diametru mai mic de 20 cm.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top