Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Wattmetru de audiofrecventa

 

Diferenţa esenţială dintre un voltmetru electronic şi un „wattmetru de audîofrecvenţă” constă în faptul că pe cînd voltmetrul „citeşte” o tensiune faţă de un anumit punct — de obicei masa — wattmetrul „citeşte” o tensiune la capetele unei impedanţe cunoscute. Folosind relaţia :

P = U2/Z

unde P este puterea în waţi, U este tensiunea în volţi şi Z este impedanţa în ohmi şi utilizînd o scară gradată direct în waţi — instrumentul va „citi” di-rect puterea.

De exemplu, dacă citim o tensiune de 2 volţi la capetele unei impedanţe de 4 ohmi, wattajul este de 22: 4 adică de 1 watt. Aceeaşi tensiune de-a lungul unei impedanţe de 8 ohmi ar corespunde cu 0,5 waţi. Dacă tensiunea s-ar dubla, wattajul ar deveni de 4 ori mai mare decit cel iniţial. In consecinţă putem spune că pentru fiecare impedanţă este necesară o scară cie puteri separată. Sau — mai simplu — se poate folosi un număr de divizori de tensiune care să corecteze tensiunea aplicată voltmetrului electronic o dată cu schimbarea impedanţei.

Acest principiu a fost aplicat la elaborarea dispozitivului „anexă” ai voltmetrului electronic descris mai înainte. Dispozitivul, a cărui schemă este reprezentată în figura 77, cuprinde un comutator dublu cu 4 poziţii. El permite măsurarea, puterii de ieşire a amplificatorilor pentru impedanlele de sarcină de 4, 8, 16 şi 600 ohmi. Rezistenţele Rl, R2, R3 şi R4 vor fi neinductive şi vor avea o disipare cu 50% mai mare decît puterea care urmează să fie măsurată.

Folosind dispozitivul anexă, vom obţine următoarele citiri la capătul scărilor voltmetrului electronic:

ta - Watmetru de audiofrecventa - Tabel 1

Etalonarea scării de puteri se va tace punînd voltmetrul în poziţia „3V” şi iriarcînct pe scară valorile de mai jos:

ta - Watmetru de audiofrecventa - Tabel 2

Odată trasată această scară suplimentară, voltmetrul nostru electronic va deveni şi wattmetru, el putînd măsura puteri cuprinse între sutimi de waţi şi 300 waţi.

Lista de materiale

ta - Watmetru de audiofrecventa - lista de materiale


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top